Vojska će uskoro morati da se pokrene zbog surovih uslova

Putin će imati samo nekoliko dana da izabere invaziju ili povlačenje

38423 pregleda 25 reakcija 22 komentar(a)
Na društvenim mrežama objavljene fotografije ruskih vojnika na stanici u Dolbinu, Foto: Twitter
Na društvenim mrežama objavljene fotografije ruskih vojnika na stanici u Dolbinu, Foto: Twitter

Ruske snage koje se nagomilavaju blizu granica Ukrajine mogu ostati na položaju samo nekoliko dana prije nego što budu vraćene u obližnje baze ili rizikuje da njihov kapacitet bude značajno degradiran, vjeruju zapadni zvaničnici i eksperti.

To znači da će se predsjednik Vladimir Putin naći pod sve većim pritiskom da ih upotrijebi u totalnoj invaziji na Ukrajinu, ili pošalje nazad u zone pripreme, koje su na jugu ili zapadu Rusije, ali udaljene desetine ili čak stotine kilometara, piše „Gardijan”.

Takvi istureni položaji, često sa slabom zaštitom od hladnoće, mogu se držati samo kratak period, a na društvenim mrežama su objavljeni neki dokazi o lošim uslovima u kojima se nalaze vojnici blizu granice.

Objave koje je uočio vojni analitičar Rob Li u ponedjeljak, pokazuju oko 100 vojnika koji kampuju, ili bolje rečeno, leže, na jednoj željezničkoj stanici oko 20 km od ukrajinske granice. „Gardijan” piše da oni nemaju obezbijeđene obroke i da moraju sami da kupuju hranu.

Ruske trupe stacionirane u Bjelorusiji, u šumama blizu grada Hojniki, 50 km od ukrajinske granice, jedan mještanin je prije nekoliko dana opisao kao ljude koji „puno piju i prodaju puno svog dizel goriva,” što ukazuje na nedostatak discipline uprkos povišenim političkim tenzijama.

Zapadne obavještajne službe procjenjuju da je otprilike trećina ukupnih ruskih snaga sada „taktički raspoređena” na pozicijama na liniji fronta, „spremna za operacije”. Njihovo kretanje se pažljivo prati nekoliko nedjelja pomoću vazdušnog i drugog izviđanja, dok se približavaju granici.

U ponedjeljak je jedan visoki zvaničnik rekao da vjeruju da će Rusija moći da ih zadrži na isturenim položajima samo nekoliko dana, sa čim su saglasni nezavisni eksperti.

Nik Rejnolds, analitičar za kopneno ratovanje pri institutu Rusi, rekao je: „Ako se planira upotreba trupa, onda će to vjerovatno biti veoma brzo, dok su još svježe” i složio se sa procjenom da će komandanti htjeti da ih aktiviraju za nekoliko ako žele da budu efikasne.

Jedan mještanin je ruske trupe stacionirane u Bjelorusiji opisao kao ljude koji „puno piju i prodaju puno svog dizel goriva

Letonski ministar odbrane Artis Pabriks saglasan je da će narednih nekoliko dana biti ključni. On smatra da će Putin testirati reakciju Zapada na njegovu odluku da prizna separatističke teritorije i tamo formalno rasporedi ruske snage.

„Oni će jedan mali period izviđati i razmišljati šta Zapad radi i šta Zapad planira. Procjenjivaće naše odgovore. I ako ti odgovori ne budu dovoljno snažni i ubjedljivi, onda će u sljedećoj fazi biti više incidenata na de fakto ukrajinskoj granici,” rekao je.

„Gardijan” navodi da će sasvim moguće da će Rusija vratiti trupe u oblasti pripreme gdje su bile u januaru, slično situaciji od prošlog proljeća, te da će one biti spremne za eskalaciju u kratkom roku pošto se ponovo snabdiju. Međutim, u svakom slučaju, vojni pritisci znače da će narednih nekoliko dana vjerovatno biti značajni.

Bonus video: