Poljski poljoprivrednici na traktorima blokirali Varšavu

"Ove krastavce kupio sam juče na pijaci kod nas i oni su iz Rusije. Nosim ih premijeru, jer on o nama vodi računa tako da uskoro na poljskim trpezama neće biti poljskog voća, povrća. Biće krastavci i jabuke iz Rusije"

9240 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Poljski poljoprivrednici okupljeni u udruženje Agrounija na 200 traktora od jutra blokiraju Varšavu, tražeći veće otkupne cene, jer se neke nisu menjale od 1998. godine, prenosi N1.

Traže i nove propise koji bi smanjili nekontrolisani uvoz poljoprivrednih proizvoda i premijeru nose da pokažu uvezene krastavce kupljene na poljskoj pijaci.

"Želimo normalnu trgovinu i da teško radimo, jer smo za to stvoreni, ne želimo da nam nešto poklanjate, samo želimo da pristojno zarađujemo, a ne da nas potkradaju dok mi teško radimo“, kazao je na protestu lider Agrounije Mihal Kolođejčak.

Policija je još jutros na početku protesta zaustavila traktore da ne uđu u centar, ali zemljoradnici koji su došli i autobusima u Varšavu iz svih krajeva Poljske uputili su se pješice u protestni marš centrom Varšave, pored zgrade parlamenta do sjedišta poljske vlade.

Sa velikim transparentima na čelu protestnog marša sa porukom "Pristojna plata za težak rad" i "Poljska se budi" demonstranti zahtijevaju kao i u prethodnom protestu upozorenja da vlada donese zakon kojim bi se zabranio otkup poljoprivrednih proizvoda ispod cijene proizvodnje, a takođe da se ograniči propisima i po njihovoj ocjeni nekontrolisani uvoz.

"Ove krastavce kupio sam juče na pijaci kod nas i oni su iz Rusije. Nosim ih premijeru. Jer on o nama vodi računa tako da uskoro na poljskim trpezama neće biti poljskog voća, povrća. Biće krastavci i jabuke iz Rusije", kazao je Kolođejčak.

Poljski poljoprivrednici bijesni su što na njima zarađuju velike strane, ali i domaće korporacije i trgovinski lanci, a u protestu su im se pridružili Inicijativa radnika i Konfederacija rada i radnici iz fabrike autobusa Solaris koji štrajkuju već mjesec tražeći povišice.

Bonus video: