Putin traži od ukrajinske vojske da polože oružje

Ruski predsjednik upozorio je i druge zemlje da će svaki pokušaj miješanja u rusku akciju dovesti do "posljedica kakve nikada nisu vidjeli"

68504 pregleda 35 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2022. 08:44h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je jutros saopštio kako je pokrenuta specijalna vojna operacija na Donbas, na istoku Ukrajine, u obraćanju je poslao poruke i građanima Ukrajine, poručivši kako Rusija ima za cilj da zaštiti Ukrajinu od onih koji su je uzeli za taoca.

Putin je tokom obraćanja kazao da je ruska vojna operacija legitimna odbrana od onih koji su Ukrajinu uzeli za taoca, a potom uputio poruke i građanima Ukrajine.

"Današnji događaji nisu povezani sa željom da se naruše interesi Ukrajine i ukrajinskog naroda, već sa željom Rusije da zaštiti Ukrajinu od onih koji su je uzeli za taoca i pokušavali je iskoristiti protiv naše zemlje i njenog naroda", rekao je Putin.

Upozorio je i druge zemlje da će svaki pokušaj miješanja u rusku akciju dovesti do "posljedica kakve nikada nisu vidjeli".

Napominjući da su njihove akcije odbrana od prijetnji koje im se šalju i katastrofe veće od one koja se događa danas, Putin je kazao:

"Koliko god bilo teško, pozivam vas da to shvatite i pozivam vas na saradnju kako bismo što prije okrenuli ovu tragičnu stranicu i zajedno krenuli naprijed, ne dopuštali da se bilo ko miješa u naše poslove i odnose, te da zajedno gradimo naše odnose samostalno."

Poziv na "spuštanje oružja" ukrajinskoj vojsci

Obraćajući se i ukrajinskoj vojsci, Putin je od vojnika zatražio da ne slijede naredbe Kijeva.

Napominjući da su ukrajinski vojnici "položili zakletvu na vjernost narodu, a ne antinarodnoj hunti koja pljačka Ukrajinu i ismijava narod", Putin je rekao: "Ne slijedite njihove naredbe! Pozivam vas da odmah odložite oružje i idete kući. Svi vojnici ukrajinske vojske koji ispune ovaj uslov moći će slobodno napustiti ratnu zonu i vratiti se svojim porodicama."

Naglasak na ruskoj nuklearnoj snazi

Putin je takođe rekao da će cijela odgovornost za moguće krvoproliće biti u potpunosti na ukrajinskoj administraciji.

"Što se tiče vojne sfere, moderna Rusija danas je jedna od najmoćnijih nuklearnih sila, čak i nakon raspada SSSR-a i gubitka značajnog dijela svog nuklearnog potencijala. Takođe ima određene prednosti u nizu područja u pogledu najnovijih vrsta oružja. U tom kontekstu niko ne smije sumnjati da će direktan napad na Rusiju dovesti do poraza i strašnih posljedica za potencijalnog agresora", poručio je Putin.

Ruski predsjednik rekao je da ni tokom uspostave SSSR-a ni nakon Drugog svjetskog rata ljude koji žive u pojedinim regijama koje su bile dio moderne Ukrajine nisu pitali kako žele organizovati svoj život, te nastavio:

"Sloboda je u središtu naše politike. Riječ je o slobodi svakoga da samostalno određuje svoju budućnost i budućnost svoje djece. I smatramo važnim da to pravo, pravo na izbor, mogu ostvariti svi narodi koji žive na području današnje Ukrajine."

Poručio je da NATO predstavlja prijetnju širenjem na istok i približavanjem svoje vojne infrastrukture ruskim granicama, te dodao: "Ove temeljne prijetnje našoj zemlji, koje grubo svake godine, korak po korak, stvaraju neodgovorni političari sa Zapada, a to je proširenje NATO-a, kod nas izazivaju posebnu zabrinutost."

Ističući da Rusija već 30 godina pokušava pregovarati s NATO-om kako bi osigurala jednaku i nedjeljivu sigurnost, ali kako je suočena s ciničnom obmanom ili ucjenom kao odgovor, Putin je rekao: "Vojna mašina se kreće, približava se našim granicama."

Poručivši da je zapadni blok "carstvo laži", Putin je rekao: "Američki političari, političari i novinari pišu i govore o tome da je u SAD-u stvoreno pravo carstvo laži posljednjih godina. Teško je ne složiti se s tim."

"Raspad SSSR-a dobra je lekcija za nas danas"

Podsjetivši da je Sovjetski Savez oslabio kasnih 80-ih, a zatim se potpuno raspao, Putin je rekao: "Tok događaja koji su se tada dogodili dobra su lekcija za nas danas."

Na kraju je dodao da Rusija neće dopustiti Ukrajini nabavku nuklearnog oružja

Bonus video: