EU osudila napad, najavila 'najoštrije' sankcije i pozvala Rusiju da se odmah povuče

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da će to biti "najjači i najoštriji paket" do sada

3624 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čelnici Evropske unije osudili su danas napad na Ukrajinu i Rusiji zaprijetili "najjačim i najoštrijim paketom sankcija".

"Najoštrije osuđujemo vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine bez presjedana. Rusija ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i podriva evropsku i globalnu bezbjednost i stabilnost", naveli su u zajedničkom saopštenju predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišela i predsjednica Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Oni su pozvali Rusiju da odmah prekine neprijateljstva, povuče svoju vojsku iz Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Predsjednik Evropskog savjeta Mišel hitno je sazvao vanredni sastanak tog savjeta.

Lideri EU razgovaraće danas o dodatnim kaznenim mjerama.

Fon der Lajen je rekla da je "cilj stabilnost u Evropi i celom međunarodnom poretku i za to ćemo smatrati odgovornim predsjednika (Vladimira) Putina"

"Predstavićemo evropskim liderima paket velikih i ciljanih sankcija na odobrenje", rekla je ona.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da će to biti "najjači i najoštriji paket" do sada.

Fon der Lajen je rekla da će sankcije "biti usmjerene na strateške sektore ruske ekonomije blokiranjem pristupa tehnologijama i tržištima koja su ključna za Rusiju".

Ona je rekla da će sankcije, ako budu odobrene, "oslabiti ekonomsku bazu Rusije i njenu sposobnost modernizacije. I pored toga, zamrznućemo rusku imovinu u Evropskoj uniji i zaustaviti pristup ruskih banaka evropskim finansijskim tržištima".

Bonus video: