Ovo su sankcije koje je EU uvela Rusiji

Sankcije ciljaju na 70 odsto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne kompanije

24464 pregleda 12 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Lideri Evropske unije dogovorili su se o sankcijama Moskvi koje ciljaju na 70 odsto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne kompanije, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Kaže da se radi o istorijskim sankcijama.

"Prvo, ovaj paket uključuje finansijske sankcije usmjerene na 70 odsto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne firme. Drugo, ciljamo na energetski sektor, ključno ekonomsko područje koje posebno koristi ruskoj državi. Naša zabrana izvoza pogodiće naftni sektor tako što će Rusiji onemogućiti nadogradnju svojih rafinerija. Treće: zabranjujemo prodaju aviona i opreme ruskim avio prevoznicima. Četvrto, ograničavamo pristup Rusiji ključnoj tehnologiji, kao što su poluvodiči. I konačno - vize. Diplomate i poslovni ljudi više neće imati povlašćen pristup Evropskoj uniji. Takođe ciljamo na ruske elite ograničavanjem njihovih depozita kako više ne bi mogli skrivati svoj novac u Evropi", objavila je Fon der lajen.

Podsjetimo, američka vlada nametnula je nešto ranije sankcije i najvećoj ruskoj banci Sberbanki, objavilo je američko ministarstvo finansija. Američke institucije moraju zatvoriti svoje račune u Sberbanki u roku od 30 dana.

Sberbanka, u većinskom državnom vlasništvu najveći je kreditor ruske ekonomije i banka s najviše štednih uloga. Američki predsjednik Džo Bajden ranije je objavio mjere protiv druge najveće ruske banke VTB-a. Sjedinjene Države nametnule su sankcije i Bjelorusiji, koja je upletena u invaziju na Ukrajinu.

Bonus video: