Rojters: Ruska ekonomija neće izdržati sankcije

Rusija tvrdi da su sankcije protivne interesima onih koji su ih uveli, kao i da neće naštetiti njenoj ekonomiji budući da ima 643 milijarde dolara u deviznim rezervama i rastuće prihode od nafte i gasa.

10700 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rusija je u proteklih sedam godina jačala svoju ekonomsku nezavisnost i gradila finansijsku odbranu, ali dugoročno gledano malo je vjerovatno da će njena ekonomija izdržati seriju koordiniranih sankcija sa Zapada, piše Rojters, a prenosi Hina.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države počele su da nameću nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao tenkove u Ukrajinu, proširujući dosadašnje sankcije uvedene nakon odluke da prizna nezavisnost dvije otcijepljene ukrajinske regije.

"Ideja da Rusija neće biti pogođena sankcijama je pogrešna. Negativan učinak možda se neće osjetiti odmah, ali sankcije će dugoročno oslabiti ekonomske potencijale Rusije", rekao je za Rojters Kristofer Granvil, izvršni direktor konsultantske firme "TS Lombard" i stručnjak za Rusiju.

Mjere koje je preduzeo Zapad uključuju sankcije i zamrzavanje imovine više ruskih banaka i poslovnih ljudi, zaustavljanje pristupa finansiranju u inostranstvu, zamrzavanje projekta gasovoda vrijednog 11 milijardi dolara do Njemačke i ograničavanje pristupa visokotehnološkim proizvodima kao što su poluprovodnici.

Rusija tvrdi da su sankcije protivne interesima onih koji su ih uveli, kao i da neće naštetiti njenoj ekonomiji budući da ima 643 milijarde dolara u deviznim rezervama i rastuće prihode od nafte i gasa.

Zahvaljujući tim činjenicama, uz suficit tekućeg računa od pet odsto godišnjeg BDP i odnos duga u BDP od 20 odsto, što je među najnižim u svijetu, ruska ekonomija smatra se vrlo otpornom na finansijske napade. Uz to, samo polovina ruskih obveznica je u dolarima, što je znatno manje u odnosu na 80 odsto prije dvije decenije.

Te statistike proizlaze iz godina štednje nakon sankcija uvedenih protiv Rusije pošto je anektirala Krim 2014. godine.

Prema Granvilu, rastuće cijene nafte osiguraće Rusiji dodatnih 17,2 milijardi dolara ove godine od poreza na dobit energetskih tvrtki. Međutim, i to ima svoju cijenu – produbljivanje izolacije od svjetske ekonomije, tržišta i ulaganja, istakao je.

"Rusija će se tretirati kao neprijateljska država odsječena od globalnih tokova, ulaganja i drugih normalnih ekonomskih interakcija koje doprinose životnom standardu, prihodima, produktivnosti i profitabilnosti firmi”, rekao je.

Znakovi ekonomske ranjivosti već su prisutni. Prihodi ruskih domaćinstava još su ispod nivoa iz 2014, a prema podacima Svjetske banke, 2019. godine - prije nego što je izbila pandemija Kovid-19 – godišnji BDP bio je procijenjen na 1,66 milijardi dolara, daleko ispod 2,2 milijardi iz 2013.

Sergej Gurijev, profesor ekonomije na francuskom "Sciences Pou" i bivši glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj, istakao je da ruski nominalni BDP po stanovniku, dvostruko veći od kineskog u 2013, sada zaostaje.

"U 2013. Rusija je bila zemlja sa visokim dohotkom i aktivno je pregovarala o pristupanju OECD. Rusija se sada vratila u status zemlje srednjeg dohotka”, rekao je Gurijev.

Bonus video: