Rusija zaprijetila i Švedskoj i Finskoj: Ako uđu u NATO, morali bismo da odgovorimo

„Smatramo posvećenost finske vlade politici vojne neutralnosti važnim faktorom u obezbjeđivanju garancija za bezbjednost i stabilnost u sjevernoj Evropi“, rekla je portparolka ruske diplomatije

67730 pregleda 87 reakcija 69 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova kazala je da će eventualno pristupanje Finske i Švedske NATO-u imati veoma ozbiljne vojne i političke posljedice.

To se navodi u saopštenju, koje je na Tviteru objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Posvećenost finske vlade vojnoj politici nesvrstanih smatramo važnim faktorom u osiguranju bezbjednosti i stabilnosti u sjevernoj Evropi. Ulazak Finske i Švedske u NATO imao bi ozbiljne vojne i političke posljedice“, rekla je Zaharova.

Govoreći na novinarskom brifingu u Moskvi, Zaharova je saopštila da ako bi bilo koja nordijska zemlja težila da se pridruži Alijansi, to „bi imalo ozbiljne vojne i političke posljedice, što bi zahtijevalo da naša zemlja preduzme recipročne mjere“, izvjestila je ruska novinska agencija, prenio je Bi-Bi-Si.

„Smatramo posvećenost finske vlade politici vojne neutralnosti važnim faktorom u obezbjeđivanju garancija za bezbjednost i stabilnost u sjevernoj Evropi“, rekla je Zaharova.

Iako Finska sarađuje sa Alijansom u nekim domenima i njeni predstavnici prisustvuju današnjem sastanku NATO u Briselu, ona se nije zvanično pridružila bloku. Premijerka Sana Marin je prošlog mjeseca rekla da je „izuzetno mala vjerovatnoća“ da se Finska prijavi za članstvo u NATO tokom njenog mandata.

Prijetnja Rusije dolazi nakon što je šef NATO-a Jens Stoltenberg danas saopštio da je pozvao Finsku i Švedsku, koje nisu članice vojnog saveza, na vanredni virtualni samit kako bi se razgovaralo o invaziji Rusije na Ukrajinu.

Bonus video: