Samo revolucija može zbaciti Putina

Bivši tajkun strahuje od dodatnog obračuna sa neistomišljenicima u Rusiji

53019 pregleda 35 reakcija 9 komentar(a)
Evakuacija vozom iz Kijeva u Lavov, Foto: Reuters
Evakuacija vozom iz Kijeva u Lavov, Foto: Reuters

Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji Rus prije nego što se sukobio s Kremljom, ocijenio je da samo revolucija može zbaciti Vladimira Putina. On očekuje da ruski predsjednik dodatno pojača obračun kod kuće nakon invazije na Ukrajinu.

Hodorkovski, koji je za vrijeme Borisa Jeljcina 1990-ih postao jedan od najmoćnijih ruskih oligarha, rekao je da sumnja da ruski narod podržava invaziju.

”Apsolutno sam šokiran ovim što se dešava”, rekao je u razgovoru sa novinarima putem video veze, prenio je Rojters.

Hodorkovski (58) je rekao da Putin želi da osvoji Ukrajinu, uništi njenu odbranu i postavi “marionetsku vladu” u Kijevu. Zapad bi trebalo da pomogne Ukrajini, uključujući naoružavanjem njenog naroda, ili će se suočiti sa dugotrajnom i potencijalno krvavom okupacijom, smatra on.

Pritisak će se povećavati i na neistomišljenike u Rusiji, dodao je Hodorkovski.

”Promjena Putinovog režima demokratskim sredstvima ne može da se desi. Do promjene može doći isključivo putem revolucije - ili odozgo ili odozdo”, kazao je Hodorkovski.

Hodorkovski
Hodorkovskifoto: Rojters

”Revolucija je moguća ili kao rezultat vojnog poraza ili kada Putin umre”, rekao je.

On je 69-godišnjeg Putina, vrhovnog lidera Rusije od 1999, opisao kao “diktatora” koji živi u strogo kontrolisanom “informacionom mjehuru” i koji mora stalno da se dokazuje svojim saradnicima.

Ruski zvaničnici odbacuju takve kritike i ukazuju na Putinove stalne izborne pobjede i na ankete prema kojima je i dalje popularan. Putin za Hodorkovskog kaže da je kriminalac.

Hodorkovski je 2005. osuđen za utaju poreza i prevaru na suđenju u Moskvi koje su, kako je rekao, podstakli neprijatelji koji su željeli da rasture njegovu naftnu i gasnu kompaniju YUKOS i kazne ga zbog političkih ambicija.

YUKOS je paralisan ogromnim zahtjevima za povrat poreza a država je rasprodala njegova glavna sibirska postrojenja za proizvodnju nafte, da bi ih kasnije kupile firme pod kontrolom države.

Putin je 2013. pomilovao Hodorkovskog, koji je tada napustio Rusiju.

On je odbacio spekulacije da se Putin ponaša iracionalno u vezi sa Ukrajinom, ali je rekao da se čini da ruski lider sumnja u lojalnost nekih osoba iz svog okruženja. Ukazao je na to kako je Putin kritikovao šefa spoljne obavještajne službe Sergeja Nariškina pred TV kamerama 21. februara.

Na pitanje hoće li Putin ići dalje od Ukrajine, Hodorkovski je rekao: “Ubijeđen sam da će Putin ako ostvari ciljeve u Ukrajini, kasnije htjeti da kazni još nekoga”.

Bonus video: