REDOVNI GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

Češka obavještajna služba: Pojačani ruska špijunaža i hibridni napadi protiv EU i NATO

Među brojnim špijunskim ruskim sajber napadima BIS je posebno izdvojila kampanju APT28/Sofacy usmjerenu od diplomatije i odbrane preko nauke i istraživanja do akademske sfere
62 pregleda 1 komentar(a)
Češka republika, Foto: Shutterstock
Češka republika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2019. 22:06h

Češka Bezbjednosno informativna služba (BIS) navela je da je Češka bila meta povećanog broja ruskih sajber napada, a da su češke službe zabilježile i pojačanu aktivnost obavještajnih službi Rusije i Kine, s tim da su se ruske angažovale u Češkoj pre svega u hibridnom sukobu protiv EU i NATO.

"Tokom 2016. godine povećao se broj i pojačao intenzitet aktivnosti ruskih obavještajnih službi na teritoriji Češke. Što se tiče kineskih aktivnosti, 2016. godina bila je u znaku porasta intenziteta i agresivnosti operacija uspostavljanja uticaja i špijunaže a protiv čeških interesa i bezbjednosti", navela je danas BIS u redovnom godišnjem izvještaju.

Među brojnim špijunskim ruskim sajber napadima BIS je posebno izdvojila kampanju APT28/Sofacy usmjerenu od diplomatije i odbrane preko nauke i istraživanja do akademske sfere.

Ti ruski hakeri uspjeli su u sajber napadima da ukradu šifre i lične podatke nekoliko Čeha iz vojnih krugova, a tokom jeseni 2016. godine izveli su napade na ministarstva vanjskih poslova i odbrane u više evropskih država, saopštila je BIS.

U izvještaju BIS navodi se da se ruske obavještajne službe u Češkoj angažuju u hibridnom konfliktu ne samo u vezi s Češkom, već kako je naglašeno u izvještaju, kao deo ruske hibridne kampanje protiv Ukrajine, Evropske unije i NATO.

BIS je upozorila i na prijetnju koju po Češku predstavlja jačanje domaćih populista i ekstremističkih pokreta vezano prije svega za izbjegličku krizu i porast antiislamskih raspoloženja u Češkoj.

"Može se konstatovati da je djelovanje antiimigrantskog pokreta doprinijelo polarizaciji češkog društva i porastu radikalizacije stavova kod dijela javnosti, ne samo kod protivnika nego i kod pristalica migracije i nepovjerenju u demokratske vrijednosti", stoji u izvještaju BIS.

Pošto je migracijski talas Češku zaobišao tema izbjegličke krize postepeno iščezava iz javne debate, ali se pretvorila u otpor ekstremista i populista protiv Evropske unije.

"Za migracijsku krizu vezano je formiranje paravojnih grupa i domobrana koje međutim nisu pribjegavale nasilju. Većina tih grupa zastupa izrazite proruske  stavove koji proističu primarno iz njihove orijentacije protiv Zapada", stoji u izvještaju BIS.