Njemačka, Belgija, Luksemburg i Italija zatvaraju vazdušni prostor za ruske avione

Ove zemlje pridružuju se Poljskoj, Češkoj, baltičkim zemljama, Bugarskoj, Finskoj, Danskoj, Moldaviji i Velikoj Britaniji koje su već najavile slične mjere

4194 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Njemačka, Belgija, Luksemburg i Italija objavili su danas da zatvaraju svoj vazdušni prostor za ruske aviokompanije, pridružujući se brojnim drugim zemljama koje su uvele tu mjeru kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Francuska za sada razmatra "u načelu" da preduzme tu mjeru ali traži "evropsku koordinaciju".

"Njemačko ministarstvo saobraćaja zabranjuje letove za ruske avione i one koje ih koriste u njemačkom vazdušnom prostoru, od danas u 15 časova po srednjeevropskom vremenu, saopštilo je to njemačko ministarstvo.

Berlin je naveo da ta zabrana važi tri mjeseca ali ne odnosi se na moguće humanitarne letove.

Belgija je takođe objavila da zatvra vazdušni prostor za sve ruske kompanije.

"U Evropi nebo je otvoreno za one koji povezuju narode, ne za one koji čine brutalne agresije", napisao je na Tviteru belgijski ministara Aleksandar De Kroo.

Sličnu objavu dala je i vlada Luksemburga, navodeći da se priprema da obavijesti ruske kompanije o odluci da se za njih zatvara vazdušni prostor od danas. Luksemburg je veliki centar za kargo avione i dostavu tereta u Evropu.

Portparol italijanske vlade je rekao da Italija zatvara svoj vazdušni prostor Rusiji ne navodeći kada mjera stupa na snagu.

Ove zemlje pridružuju se Poljskoj, Češkoj, baltičkim zemljama, Bugarskoj, Finskoj, Danskoj, Moldaviji i Velikoj Britaniji koje su već najavile slične mjere.

Kao uzvratnu mjeru Moskva je počela da zabranjuje nadletanje svoje teritorije avionima tih evropskih zemalja, takođe i za letove u tranzitu.

Sve veći broj zapadnih aviokompanija među kojima Lufthanza, prva evropska grupa sa markama Lufthanza, Kondor, Svis, Brasels erlajns, već je u subotu odlučilo da suspenduje letove ka Rusiji ili iznad Rusije na nedjelju dana, u očekivanju uzvratnih mjera Moskve.

Bonus video: