Borelj: EU za potpunu izolaciju Rusije

"Uvodimo sankcije onima koji finansiraju rat, nanoseći udarac ruskom bankovnom sistemu i njihovoj mogućnosti pristupa međunarodnim rezervama", rekao je visoki predstavnik Evropske unije

5585 pregleda 31 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da Rusija mora odmah da prestane sa ratnim dejstvima i da se bezuslovno povuče sa ukrajinske teritorije, i da Bjelorusija mora odmah da obustavi svoje učešće u agresiji i vrati se poštovanju međunaronarodnih obaveza.

"EU je jedinstvena u pružanju snažne podrške Ukrajini i njenom narodu. Ovo je pitanje života i smrti. Pripremam paket hitnih mjera za podršku ukrajinskim oružanim snagama u njihovoj borbi", rekao je Borelj u autorskom tekstu za list Politika.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica će se u odgovoru na ova događanja opredeliti za potpunu izolaciju Rusije, da bi predsjednika Rusije Vladimira Putina pozvali na odgovornost za agresiju.

"Uvodimo sankcije onima koji finansiraju rat, nanoseći udarac ruskom bankovnom sistemu i njihovoj mogućnosti pristupa međunarodnim rezervama", rekao je Borelj.

Kako je naveo, EU djeluje potpuno usklađeno s partnerima i saveznicima - SAD, Kanadom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Japanom, Južnom Korejom i Australijom.

"Svjedoci smo toga i da se mnoge zemlje svijeta okupljaju da zaštite teritorijalni integritet Ukrajine i njen suverenitet, uključujući i naše prijatelje na zapadnom Balkanu", rekao je Borel.

On je istakao da "ljudi na zapadnom Balkanu nažalost isuviše dobro znaju šta je to rat".

"Upravo zbog gorkih ratnih uspomena i zbog toga što znaju da cijene vrijednosti mira, narodi zapadnog Balkana žele da se pridruže EU - najuspješnijem mirovnom pokretu u istoriji čovječanstva. I oni i mi znamo da im je mjesto EU", poručio je Borel.

Bonus video: