”Ukrajina od Evrope da dobije sve što traži”

Evropski lideri mogli bi na samitu u martu razmatrati mogućnost prijema Ukrajine u EU

10010 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski je juče potpisao zahtjev za članstvo u EU, Foto: Rojters
Zelenski je juče potpisao zahtjev za članstvo u EU, Foto: Rojters

Moguće je da će evropski lideri razgovarati o eventualnom članstvu Ukrajine na neformalnom samitu u martu, kazao je za Rojters jedan visoki zvaničnik EU, dodajući da je ta tema važna za Ukrajinu u njenim razgovorima sa Rusijom o okončanju konflikta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je juče da je potpisao zvanični zahtjev za ulazak Ukrajine u blok.

”Mislim da je jedan od razloga i taj zato što je ovo potencijalno važno za predsjednika Zelenskog u razgovorima sa Rusijom o izlasku”, kazao je zvaničnik govoreći o pregovorima za okončanje konflikta.

Međutim, on je dodao da još nije pokrenut nikakav zvanični proces.

”Po pitanju prijema Ukrajine u članstvo EU mislim da je važno da se ne istrčavamo”, kazao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Evropski šef diplomatije Žozep Borel je kazao da je sada prioritet pružiti praktičnu podršku Ukrajini kako bi se suprotstavila ruskoj invaziji, umjesto razgovora o dugoročnim temama koji bi mogli potrajati godinama.

”Treba da damo odgovore na naredne sate, a ne na naredne godine”, kazao je on novinarima juče na pitanje o članstvu Ukrajine u EU.

”Jasno je da Ukrajina ima evropsku perspektivu, ali sada treba da se borimo protiv agresije”.

Ukrajina ima potpisan Sporazum o pristupanju 27-članom bloku, ali želi da postane punopravna članica što je nešto čemu se Rusija protivi.

O ukrajinskom članstvu se do sada nije pretjerano govorilo kako se ne bi naljutila Moskva, međutim ruska invazija na Ukrajinu je promijenila situaciju, kazao je zvaničnik za Rojters.

”Ruska agresija bez presedana kakvu vidimo protiv Ukrajine, snažna osuda kakvu vidimo u EU, ljutnja Evropske unije, država članica, javnog mnjenja - mislim da će sve to biti faktori koji će uticati na to kako ćemo odgovoriti na (zahtjev za članstvo)”, kazao je zvaničnik.

”Ako pogledate korijene ove krize, vidjećete da je veliki broj ljudi bio sperman da položi život za evropsku perspektivu koja je bila u srcu majdanskih protesta”, kazao je zvaničnik.

Slovenački premijer Janez Janša juče je izrazio “punu podršku” ubrzanoj proceduri učlanjenja Ukrajine u EU, dok je češki premijer Petr Fiala kazao da je neophodno dati jasan signal da je Ukrajina dobrodošla.

U kolumni objavljenoj u “Fajnenšl tajmus” ministar odbrane Letonije Artis Pabriks kazao je da se “Ukrajina u naše ime bori za slobodnu Evropu. I pošto se bori u našem ratu, zaslužuje da dobije sve što zatraži”.

”Ukrajini je potrebno više od oružja i nade. Potrebno joj je članstvo u EU i NATO. Bilo bi sramota da ne ispunimo zahtjev za prijem u EU koji je uputio predsjednik Volodimir Zelenski”, naveo je Pabriks i dodao da EU mora konačno ozbiljno da sagleda svoje bezbjednosne i odbrambene kapacitete.

”Jasno je da Putin živi u alternativnoj realnosti u kojoj njeguje ambicije Staljinovih razmjera. Nuklearna prijetnja koju je uputio tokom vikenda je jasan pokazatelj toga”, naveo je Pabriks.

Bonus video: