Superjahte ruskih milijardera na putu ka Crnoj Gori i Maldivima

Vagit Alekperov, predsjednik ruskog Lukoila, plovi svojom jahtom u Crnu Goru, navodi Marine Traffic. Očekuje se da stigne narednih dana iz Barselone

20001 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Superjahte u vlasništvu ruskih milijardera koji su povezani sa predsjednikom Vladimirom Putinom su u pokretu dok Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici pripremaju dalje sankcije na njihovu imovinu nakon invazije na Ukrajinu.

Podaci iz Marine Traffic-a koje je pregledao CNBC pokazuju da se najmanje četiri superjahte u vlasništvu ruskih poslovnih lidera kreću prema Crnoj Gori i Maldivima od kada je najavljen širok spektar sankcija posljednjih dana.

Vagit Alekperov, predsjednik ruskog Lukoila, plovi svojom jahtom u Crnu Goru, navodi Marine Traffic. Očekuje se da stigne narednih dana iz Barselone.

Alekperovljeva jahta je poznata kao Galactica Super Nova i, prema stranici Superjaht Fan, koja prati ove vrste plovila, ima "bazen sa staklenim dnom od šest metara i vodopadom. I touch-and-go heliodrom, lift i veliki klub na plaži."

Alekperov ima neto vrijednost nešto manje od 25 milijardi dolara, prema Forbsu.

Crna Gora je NATO članica i kandidat za članstvo u EU i najavila je da će se pridružiti sankcijama EU protiv Rusije.

Najmanje tri jahte ruskih milijardera se približavaju Maldivima.

Ova ostrvska država je godinama bila žarište turista iz Rusije, a ministar turizma Maldiva rekao je da će ruska invazija imati veliki uticaj na njen turistički sektor.

Jahta milijardera Olega Deripaske poznata kao Klio napustila je Šri Lanku prije skoro dvije nedjelje i očekuje se da uskoro stigne na Maldive, navodi Marine Traffic.

Deripasku i kompanije povezane sa njim sankcionisale su 2018. SAD. On je bio jedan od nekoliko milijardera sa sjedištem u Rusiji koji su se suprotstavili sukobu u Ukrajini.

„Mir je prioritet. Pregovori moraju da počnu što prije“, napisao je Deripaska, koji ima procijenjenu neto vrednost od oko četiri milijarde dolara, na Tviteru.

Maldivi nemaju sporazum o ekstradiciji sa SAD, navodi Nomad Capitalist.

Kako piše CNBC, imovina ciljanih ruskih rukovodilaca će vjerovatno dobiti još jedan udarac, pošto je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena nedavno najavila stvaranje radne grupe koja će se baviti njihovim unosnim sredstvima, uključujući jahte i vile.

Francuska sastavlja spisak imovine u vlasništvu ruskih oligarha, uključujući automobile i jahte, koja bi mogla biti zaplijenjena pod sankcijama Evropske unije.

"Ove nedjelje ćemo pokrenuti multilateralnu transatlantsku radnu grupu da identifikuje, pronađe i zamrzne imovinu sankcionisanih ruskih kompanija i oligarha – njihove jahte, njihove vile i bilo koju drugu nezakonito stečenu dobit koju možemo da pronađemo i zamrznemo“, navodi se u nedavnom tvitu Bijele kuće.

Uz to, neki od najbogatijih u Rusiji premiještaju svoje čamce na druge lokacije, u nadi da će izbjeći da ti predmeti budu zaplijenjeni.

Predstavnici milijardera pomenutih u ovoj priči i vlada Maldiva i Crne Gore nisu odgovorili na upite za komentar.

Bonus video: