"POZITIVAN KORAK AKO SE PUDŽDEMON POJAVI PRED SENATOM"

Katala: Kriza u Kataloniji ne može biti riješena tako što će biti raspisani regionalni izbori

Španske političke partije odredile su juče 27 senatora za članove komisije koja će proučiti kako vlada u Madridu može da interveniše u upravljanju Katalonijom i spriječi je da proglasi nezavisnost. Komisija se sastoji od 15 članova vladajuće Narodne partije španskog premijera Marijana Rahoja, šest članova vodeće opozicione Socijalističke stranke, dok ostatak čine članovi manjih španskih stranaka
0 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2017. 09:02h

Politička kriza u Kataloniji ne može biti riješena tako što će jednostavno biti raspisani regionalni izbori, izjavio je španski ministar pravosuđa Rafael Katala.

On je u intervjuu za jedan španski radio rekao i da će, ukoliko se katalonski regionalni lider Karles Pudždemon pojavi pred Senatom, to biti pozitivan korak u pronalaženju rješenja oko sukoba između Katalonije i Madrida.

Španske političke partije odredile su juče 27 senatora za članove komisije koja će proučiti kako vlada u Madridu može da interveniše u upravljanju Katalonijom i spriječi je da proglasi nezavisnost. Komisija se sastoji od 15 članova vladajuće Narodne partije španskog premijera Marijana Rahoja, šest članova vodeće opozicione Socijalističke stranke, dok ostatak čine članovi manjih španskih stranaka. 

Oni će proučiti koje su im sve mjere na raspolaganju na osnovu člana 155 španskog Ustava i kako da raspuste katalonsku vladu i katalonskog regionalnog predsjednika Karlesa Pudždemona i njegove ministre, prenio je AP. 

Očekuje se da će Komisija obavijestiti Pudžedmona o svojim planovima i pozvati ga da odbrani svoj slučaj najvjerovatnije u četvrtak, dan prije nego što Senat bude glasao o odluci vlade da aktivira člana 155. 

S obzirom da Rahojova stranka ima većinu u Senatu, izvjesno je da će odluka o aktivaciji člana 155 biti izglasana u tom španskom tijelu. 

Parlament Katalonije će u četvrtak ujutru održati plenarnu sjednicu, na kojoj bi, kako mnogi strahuju, mogla biti jednostrano proglašena nezavisnosti tog španskog regiona, javljaju agencije. 

Portparol regionalne stranke "Zajedno za da" izjavio je danas da će se na toj sjednici razmotriti odgovor na odluku španske vlade da pokrene proces suspendovanja ovlašćenja katalonske administracije i njihovog prenošenja na centralne vlasti. 

On je dodao da ta katalonska stranka, članica većinske koalicije u regionalnom parlamentu, planira da pokrene žalbu protiv te odluke španske vlade. 

Španska vlada je u subotu odlučila da pokrene proces primjene člana 155 ustava zemlje, kojim će se na centralnu vladu prenijeti ovlašćenja katalonske administracije. 

O tim mjerama, kojima bi se suspendovala regionalna vlada Katalonije, u petak 27. oktobra treba da se izjasni španski Senat, u kome vladajuća Narodna partija premijera Marijana Rahoja ima većinu. Očekuje da će on dobiti i široku podršku opozicionih senatora za mjere na očuvanju jedinstva Španije. 

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, na kome se oko 90 odsto građana izjasnilo za odvajanje od Španije. Taj referendum, na kome je odziv bio nešto preko 40 odsto, prethodno je najviše sudsko tijelo Španije proglasilo neustavnim.

Preporučujemo za Vas