sačinjen spisak stvari koje bi predstavljale najoptimalniju pomoć

Humanitarna akcija na Trgu nezavisnosti: Građani Podgorice za Ukrajinu

Iz Glavnog grada su obavijestili da će humanitarna akcija u njihovoj organizaciji početi sjutra (srijeda, 2. mart) i trajaće nekoliko dana.

4996 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Glavni grad Podgorica
Foto: Glavni grad Podgorica

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sastao se danas sa otpravnicom poslova Ambasade Ukrajine Natalijom Fijalkom, saopšteno je iz PG Biroa.

Navodi se da "uz iskazano žaljenje što je povod sastanka trenutna situacija koja je zadesila prijateljsku Ukrajinu, gradonačelnik Podgorice je kazao da je gradska uprava osjetila potrebu da pomogne narodu te zemlje, u mjeri mogućeg."

"Naša je dužnost i obaveza da pružimo podršku i pomoć u najkonkretnijem smislu. Slike iz Ukrajine padaju nam teško, ne možemo se emotivno distancirati od toga. Najdublje poštovanje za to kako se ljudi u Ukraniji hrabro i ponosno nose sa ovom situacijom", rekao je Vuković, ističući da Glavni grad očekuje smjernice o tome kako da pomoć bude najsvrsishodnija u ovom teškom vremenu za Ukrajinu.

"Glavni grad će u tom cilju animirati predstavnike diplomatskog kora, lokalnu biznis zajednicu, nevladin sektor, i građane", dodao je Vuković.

Dodaju i da se Fijalko zahvalila na riječima podrške, ističući da je u kontaktu sa kijevskom administracijom već sačinjen spisak stvari koje bi predstavljale najoptimalniju pomoć u ovom trenutku.

"Svakako bi najneophodnije bilo da jedan vid podrške bude u finansijskim sredstvima koja bi Podgorica opredijelila za građane Kijeva. S druge strane, od značaja bi bilo i organizovanje šire akcije prikupljanja artikala i namirnica koji su u ovom trenutku najpotrebniji Ukrajincima", istakla je ona.

Iz glavnog grada su obavijestili da će humanitarna akcija u njihovoj organizaciji početi sjutra (srijeda, 2. mart) na Trgu nezavisnosti i trajaće nekoliko dana.

- Srijeda, 02. mart od 16.00h do 19.00h;

- Četvrtak - nedjelja, od 10.00h do 19.00h.

"Pozivamo sve sugrađane da, u skladu sa mogućnostima, učestvuju u ovoj akciji. Stanovništvu Ukrajine trenutno su najpotrebnije sljedeće namirnice i artikli:

- Odjeća, obuća i termo donji veš

- Ćebad i posteljina

- Hrana (nekvarljiva) i voda za piće

- Pribor za jelo za jednokratnu upotebu

- Pribor za prvu pomoć

- Vreće za spavanje, šatori i dušeci na naduvavanje

- Grijalice

- Sredstva za ličnu higijenu (pelene, papirne maramice, higijenski ulošci)

- Lampe i šterike

- Baterije, banke energije

- Mobilni telefoni, radio, walkie-talkies

- Laptopovi ili tableti

- Kanisteri za tečnost kapaciteta od 10 do 20 litara", zaključuju iz Glavnog grada.