Srna: Zvao sam Čeferina i zaplakao, pokazao je veličinu

Hrvatski fudbaler, Darijo Srna pričao za Sportske novosti o odlasku iz Ukrajine

5807 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bivši fudbaler Šahtjora i igračka legenda tog kluba Darijo Srna u razgovoru za Sportske novosti opisao je situaciju iz Ukrajine i trenutke kada je shvatio da mora napustiti tu zemlju.

Nekadašnji hrvatski reprezentativac kazao je da je zvao predsjednika Uefe, Aleksandera Čeferina.

"Povao sam predsjednika Uefe Aleksandera Čeferina. Naš klub je s njima imao dobre odnose, upoznao sam ga, osjetio da je ispravan čovjek i kad sam vidio da nemamo izlaza sjetio sam se njega", počeo je izlaganje Srna.

Srna se ovako obratio Čeferinu:

“Predsjedniče, pomozite nam, potrebni ste nam”, tako sam mu se obratio, u jednom trenutku sam i zaplakao.

"I Čeferin je odmah preduzeo sve, pretpostavljam i više od toga, zvao bi i usred noći tražeći rješenja. Zauzeo se za naše igrače i njihove porodice kao da su njegova djeca u pitanju, ne znam koga je sve zvao i šta je radio, ali bili smo u stalnom kontaktu i uvjeravao me da će pronaći rješenje po bilo koju cijenu, ali da nas neće ostaviti na cjedilu."

Čeferin je na kraju uspio da pomogne.

"Sjeo sam ipak u svoj auto te krenuo na put do Mađarske. Ali, Čeferin još nije riješio pitanje naših stranaca. Nazvao sam ga i pitao šta se događa, kada ćemo riješiti našu dramu. Čeferin mi je tada kazao da ima rješenje te obećao da će svi ti igrači i njihove porodice sigurno napustiti Ukrajinu. S njegovim obećanjem sjeo sam u auto, a Čeferina direktno spojio s našim Brazilcem Moraešom, jer on dobro govori engleski."

Drama se potom nastavila:

"Nekih 18 sati nakon što sam automobilom krenuo na svoj put dug 37 sati, Čeferin mi je javio da je Brazilce s porodicama smjestio u voz koji će ih odvesti na sigurno. Desetak sati kasnije javio mi je da je i Italijanima osiguran voz koji će ih odvesti do granice, tako da su oni u ponedjeljak ujutro napokon stigli u Italiju. Tako sam miran i srećan - koliko to već čovjek može biti u takvim okolnostima - stigao do Mađarske", rekao je Srna.

Potom je dodao:

"Nije Čeferinova najveća stvar u životu to što je uspio iz male zemlje doći do pozicije predsjednika Uefee. Čeferinov najveći uspjeh je to što je veliki čovjek, koji je veličinu pokazao onda kada je ljudima u velikoj drami istinski bila potrebnaa. Nikada mu to nećemo zaboraviti. Ja lično, ali ni Šahtjor, ni Ukrajinski fudbalski savez, cijela Ukrajina, ali i svi dobri ljudi."

Srna zaključuje:

"Važnu je ulogu u svemu odigrao i predsjednik ukrajinskog saveza Andrej Pavelka, koji je sve vrijeme pomagao Čeferinu i tražio neka svoja rješenja. Kompletna naša drama trajala je nekoliko dana, ali vjerujte mi da sekunda u takvim okolnostima traje kao cijeli sat. Kako god, Uefa je neizmjerno privilegovana što ima Čeferina na čelu", zaključio je Srna.

Bonus video: