Izbjeglice smjestiti u kuće oligarha

Andrij Sadovij pozvao NATO da uvede zonu zabrane letjenja iznad Ukrajine

24506 pregleda 42 reakcija 23 komentar(a)
Građani Kijeva čekaju voz za Lavov, Foto: Emilio Morenatti
Građani Kijeva čekaju voz za Lavov, Foto: Emilio Morenatti

Gradonačelnik zapadnog ukrajinskog grada Lavov pozvao je britanskog premijera Borisa Džonsona da zaplijeni vile ruskih oligarha koji žive u Londonu i da u njih smjesti Ukrajince koji bježe od ruske invazije.

Andrij Sadovij je u intervjuu za “Gardijan” rekao da NATO mora odmah uspostaviti zonu zabrane letjenja iznad Ukrajine kako bi spasio “milione života”.

”Tako bismo mogli spriječiti humanitarnu katastrofu”, rekao je.

Sadovij
Sadovijfoto: Reuters

I predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je juče pozvao članice NATO da uvedu zonu zabrane letjenja kako bi zaustavile rusku avijaciju. On je rekao da bi to bila preventivna mjera i da ne bi značila uvlačenje alijanse u rat sa Rusijom.

On je takođe rekao da će Ukrajina tražiti pravno obavezujuće bezbjednosne garancije ako NATO zatvori vrata za izglede članstva Ukrajine.

Iznoseći uslove za nastavak pregovora s Rusijom, Zelenski je u intervjuu za Rojters i CNN rekao: “Potrebno je da se makar zaustavi bombardovanje ljudi, samo zaustaviti bombardovanje i onda sjesti za pregovarački sto”.

Gradonačelnik Lavova Sadovij je istakao da se njegova država suočava sa borbom “Davida i Golijata” protiv jedne od najmoćnijih svjetskih armija, rekavši da “Ukrajina personifikuje Davida”. Na pitanje može li Ukrajina pobijediti, odgovorio je da mora da pobijedi i da je ono što su do sada učinili, iznenadilo svijet.

”To je već dio pobjede. Možete li da zamislite isti moral i borbeni duh bilo koje druge zemlje? Čovječanstvo doživljava istorijske trenutke. Putin će ući u istoriju zajedno sa Hitlerom i drugim ratnim zločincima”.

Ukraine
foto: Reuters

Lavov, oko 70 km od granice Poljske, preplavljen je izbjeglicama otkad je Rusija napala Ukrajinu. Kremlj još nije napao grad koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, niti njegov civilni aerodrom koji je sada zatvoren.

Sadovij smatra da je samo pitanje vremena kada će Rusija početi da gađa Lavov, šesti po veličini ukrajinski grad.

”Putin nas još nije bombardovao. On je počinio genocid u Harkovu, Kijevu i drugdje. Ali, mislim da planira da zauzme cijelu teritoriju Ukrajine i ponovo stvori SSSR. Osvojio je Bjelorusiju. Sada želi nas.

Sadovij je rekao da Lavov i zapadna Ukrajina mogu primiti tri miliona ljudi koji bježe od sukoba u drugim djelovima zemlje. “Neprijatelj je ušao na našu teritoriju. Ubija našu djecu”, rekao je za “Gardijan”.

Prvi čovjek Lavova je kritikovao zapadne lidere i to što nisu preduzeli akciju protiv Putina prije prošlonedjeljne invazije. “Izrazili su duboku zabrinutost. Čuli smo puno prazne priče. Treba nam manje priče a više akcije”, rekao je i dodao da su članice EU omogućile Rusiji da modernizuje vojsku plaćajući joj “milijarde i milijarde” za naftu i gas.

”Džo Bajden je bio potpredsjednik kada je Putin zauzeo Krim. Sada nam je potrebno da Boris Džonson počne da zamrzava bankovne račune ruskih oligarha i da zaplijeni njihove luksuzne vile. Bolje bi bilo da se iskoriste za smještaj ukrajinskih izbjeglica. Džonson mora da pozove Putina i kaže: ‘Žao mi je, Volođa, stvari su se promijenile’”.

Članice EU su omogućile Rusiji da modernizuje vojsku plaćajući joj “milijarde i milijarde” za naftu i gas

”Gardijan” piše da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Poljskoj, jedan ukrajinski novinar pitao Džonsona zašto je djeci ruskih oligarha i dalje dozvoljeno da žive u Londonu u trenutku kada se ukrajinska djeca kriju u podrumima od ruskih bombi.

“Rusija želi da nas pretvori u robove”

”Sadovij (52) je bio predsjednički kandidat 2019. i predvodio je stranku Samopomoć. On je za britanski list rekao da dobro poznaje Rusiju jer je živio u Moskvi krajem 1980-ih dok je služio u sovjetskoj vojsci.

Putinova odluka ove nedjelje da ruske nuklearne snage stavi u stanje visoke pripravnosti nametnula je pitanja o njegovom mentalnom zdravlju, rekao je i dodao: “On trenutno pokušava da ucijeni svijet”.

Sadovij je rekao da su se bile pojavile glasine da je Putin htio da napadne 22. februara - 22.02.2022. - zbog mističnog značenja tog datuma.

”Lavov je uvijek bio bezbjedan grad. Ako odluči da bombarduje Lavov, možemo ga uporediti sa talibanima. U pitanju je svjetska kulturna baština”.

”To je naša zemlja. Rusija želi da nas pretvori u robove. Uz božju volju, ostaćemo slobodni ljudi”, zaključio je Sadovij.

Bonus video: