Rosturizam preporučio da se ne prodaju ture u zemlje koje su uvele sankcije Rusiji

Šefica resora Zarina Doguzova je dodala da se to odnosi i na karipske zemlje, „put do kojih leži kroz zatvoreni vazdušni prostor EU i Kanade”

11628 pregleda 97 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruska Federalna turistička agencija Rosturizam je preporučila turoperatorima da obustave prodaju tura u zemlje koje su uvele sankcije Rusiji.

Pored toga, kako piše kommersant.ru agencija savjetuje Rusima da se uzdrže od putovanja tamo zbog mogućih problema sa povratkom. Šefica resora Zarina Doguzova je dodala da se to odnosi i na karipske zemlje, „put do kojih leži kroz zatvoreni vazdušni prostor EU i Kanade”.

“Turoperatorima preporučujemo da obustave prodaju tura u zemlje koje su uvele sankcije Rusiji, kao i u zemlje Kariba, do kojih put leži kroz zatvoreni vazdušni prostor EU i Kanade. Turistima koji su rezervisali izlete u zemlje koje nisu dostupne za putovanje savjetujemo da se obrate turoperatoru kako bi izabrali alternativni pravac“, rekla je gospođa Doguzova.

Kuba, Dominikanska Republika, Meksiko, Venecuela već su postale nedostupne turistima zbog ograničenja vazdušnog prostora Evropske unije i Kanade, navela je ona.

“Danas su za turistička putovanja na raspolaganju Turska, Egipat, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina, Indija, Vijetnam i niz drugih država“, navodi agencija. Rusima koji su zaglavljeni u Evropi obećano je da će biti izvedeni humanitarnim kanalima.

U inostranstvu je ostalo oko 150 hiljada turista, saopštio je ATOR.

Savjetuje im se da se sami vrate zbog nemogućnosti organizovanja letova za repatrijaciju.

Crna Gora se, nakon napada na Ukrajinu, pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije, što znači da će u Crnoj Gori iste mjere važiti u odnosu na Rusiju.

Donijete restriktivne mjere, između ostalog, podrazumijevaju zabranu uvoza robe porijeklom iz oblasti Donjecka i Luganska u EU, kao i direktno i indirektno finansiranje, osiguranje i reosiguranje robe iz ovih područja, ali i trgovinu akcijama ili hartijama od vrijednosti.

Bonus video: