U Srednjoj Evropi porasla kupovina joda nakon što je Putin rekao da je nuklearno oružje u visokoj pripravnosti

U proteklih šest dana bugarske apoteke prodale su joda onoliko koliko prodaju za godinu", rekao je Nikolaj Kostov, predsjednik Sindikata apoteka. "Bilo je malo ludo", rekla je Miroslava Stenkova, predstavnica apoteka Dr. Max u Češkoj

5561 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruska invazija na Ukrajinu i riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina da je moskovsko nuklearno oružje kao sredstvo odvraćanja u visokoj pripravnosti izazvali su talas uznemirenosti u srednjoj Evropi sa ljudima koji su krenuli u kupovinu joda, a za koji vjeruju da bi ih mogao zaštititi od zračenja, prenosi Hina.

"U proteklih šest dana bugarske apoteke prodale su joda onoliko koliko prodaju za godinu dana", rekao je Nikolaj Kostov, predsjednik Sindikata apoteka.

"Naručili smo nove količine, ali bojim se da neće dugo trajati", dodao je.

"Bilo je malo ludo", rekla je Miroslava Stenkova, predstavnica apoteka Dr. Max u Češkoj, gdje su neke ostale bez joda nakon što je potražnja porasla.

Jod - koji se uzima u obliku tableta ili sirupa - smatra se načinom zaštite tijela od stanja kao što je rak štitnjače u slučaju radioaktivnog izlaganja.

Japanske vlasti su 2011. preporučile da ljudi oko oštećene nuklearne elektrane Fukušima uzimaju jod.

Zvaničnici u regiji prepoznali su potražnju, ali upozoravaju da jod nije neophodan u trenutnoj situaciji i ne bi pomogao u slučaju nuklearnog rata.

Dana Drabova, čelnica češke državne kancelarije za nuklearnu sigurnost, napisala je na Twitteru.

"Puno pitate o tabletama joda... Kao zaštita od zračenja kada se (ne daj bože) koristi nuklearno oružje, ono je u osnovi beskorisno."

Vijesti prošle sedmice da su ruske snage preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilu u kojoj je nesreća 1986. kontaminirala ogroman dio Ukrajine i poslala radioaktivni oblak širom Evrope, uznemirile su ljude u regiji u kojoj se mnogi sjećaju da im je nakon te katastrofe prepuručeno uzimanje joda.

U Poljskoj se broj apoteka koje prodaju jod više nego udvostručio, navodi gdziepolek.pl, poljska web stranica koja pomaže pacijentima da pronađu najbližu apopeku sa lijekom koji traže.

"Interni podaci na našoj web stranici pokazuju da se interes za jod povećao oko 50 puta od prošlog četvrtka", rekao je Bartlomej Ovčarek, suosnivač web stranice.

Bonus video: