Gruzija zvanično podnijela zahtjev za članstvo u EU

Reakcija nakon izglasavanja rezolucije kojom se pozivaju evropske institucije da Ukrajini odobre status kandidata u Evropskom parlamentu

5170 pregleda 0 komentar(a)
Irakli Kobakhidze, Foto: Shutterstock
Irakli Kobakhidze, Foto: Shutterstock

Gruzija je zvanično danas podnjela zahtjev za ulazak u EU, objavio je premijer te zemlje poslije ukrajinskog zahtjeva za članstvo podnijetog pošto je Rusija izvršila napad na njenu teritoriju.

"Podnosimo kandidaturu za članstvo u EU", rekao je Irakli Garibašvili u saopštenju poslije potpisivanja pisma u tom smislu.

"Gruzija je evropska zemlja i nastavlja da daje dragocijeni doprinos zaštiti i razvoju Evrope", rekao je on.

Neimenovani visoki zvaničnik Evropske unije izjavio je danas da se poslije zvaničnog apliciranja Ukrajine za članstvo u tom bloku od 27 zemalja veoma brzo očekuju isti takvi zahtjevi i od Moldavije i Gruzije.

Svaki zahtjev za članstvo podrazumijeva proces koji traje godinama i uključuje temeljne reforme i usklađivanja sa standardima EU u različitim oblastima.

U Gruziji su održane velike demonstracije protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija od 2008. godine kontroliše dva gruzijska regiona, Južnu Osetiju i Abhaziju, kada su ruske snage iz njih izbacile gruzijsku vojsku.

Taj potez je uslijedilo nakon pokušaja Gruzije da povrati Južnu Osetiju, koja je 1990-ih godina vodila separatistički rat protiv Gruzije.

Bonus video: