G7 i EU žele da spriječe korišćenje kriptovaluta za izbjegavanje sankcija u Rusiji

Rusi su pohrlili prema kriptoimovini nadajući se da je to sigurno ulaganje, poput bitcoina koji funkcioniše kao decentralisana mreža

4223 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zemlje G7 i EU žele da spriječe Rusiju da zaobiđe zapadne sankcije koristeći se kriptovalutama, rekli su njemački ministar finansija Kristijan Lindner i njegov francuski kolega Bruno Le Mer.

"Donijećemo propise o kriptovalutama kojima se ne smije koristiti za zaobilaženje finansijskih sankcija", kazao je Le Mer novinarima nakon sastanka s kolegama iz EU-a, održanog putem videokonferencije, prenosi SEEbiz.

Na tom je sastanku predsjednica Evropske centralne banke (ESB) Kristin Lagard podnijela izvještaj o toj temi.

"Proučićemo sve raspoložive mogućnosti", rekao je Le Mer.

Lindner je naveo da se u okviru G7 moraju donijeti mjere kako bi se spriječili pojedinci i ustanove pod zapadnim sankcijama da se okrenu nereguliranim kriptovalutama.

Otkad su Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi zapadni saveznici uveli paket sankcija kojima žele da parališu ruski bankovni sektor i valutu nakon invazije na Ukrajinu prošle sedmice, kupovina kriptorubalja je skočila na rekordni nivo.

Rusi su pohrlili prema kriptoimovini nadajući se da je to sigurno ulaganje, poput bitcoina koji funkcioniše kao decentralisana mreža.

Bonus video: