Kosovski fudbaler dao kuću izbjeglicama iz Ukrajine: Znam kako je ostati bez svega

Porodica Čelina pobjegla je sa Kosova u Norvešku, zbog rata, a kada je budući fudbaler imao samo dvije godine

7275 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kosovski fudbalski reprezentativac Bersant Čelina ustupio je svoju kuću u norveškom gradu Dramenu, koji je 20-ak kilometara udaljen od Osla, ukrajinskim izbjeglicama.

Riječ je o kući, koju je Čelina do sada izdavao.

“Možete da živite u mom stanu besplatno koliko god vam je potrebno. Ovo je jedna od stvari u kojima mogu da pomognem ljudima. Ideju je dao moj otac. Smatrao je da bi bilo ljepo dati utočište porodici koja je morala da napusti Ukrajinu”, kazao je fudbaler Dižona na pozajmici u Ipsviču.

“Ovo su teška vremena, a ja samo želim da pomognem. Nemoguće je pomoći svima, ali biće mi drago da promijenim život bar jedne porodice”.

Porodica Čelina pobjegla je sa Kosova u Norvešku, zbog rata, a kada je budući fudbaler imao samo dvije godine.

“Moji roditelji su rizikovali da moj brat i ja odrastemo u bezbjednom okruženju. Uspjeli smo da odemo i prije početka vojnog sukoba, prije nego što je eksplodirala prva bomba. Otac je morao da izađe kasnije zaobilaznim putem. Bilo je to teško vrijeme. Dobro je što smo se preselili u Norvešku. Ljudi su pobjegli na mnogo različitih mjesta. Kod kuće smo imali sve, ali ovdje smo morali da krenemo od nule. Dokumenti, posao, škole - sve. Lijepo je što nas je Norveška dobro primila”, kazao je.

Čelina je igrao za Stromgodset, sa Martinom Odegardom, a 2012. kao talentovanog juniora doveo ga je Mančester siti.

Igrao je za omladinske selekcije Norveške, ali , sazrijevši, odlučio da igra za reprezentaciju Kosova.

Bonus video: