Prva sportska pobuna protiv Putina: Ruski šahisti pozvali na prekid rata

Rusija je šahovska velesila i veliki igrači šaha oduvijek tamo imaju uticajan status i popularnost

6625 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Veliki broj ruskih velemajstora, među kojima i trenutno najbolji šahista Jan Nepomnjašnji, uputilo je otvoreni apel ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem su ga pozvali na prekid vatre i mir u Ukrajini.

Hrabri apel pojavio se na ruskoj sportskoj stranici "Championat", a to je prvi javni poziv poznatih sportista u svijetu, te uglednih ruskih ličnosti, koji su otvoreno prozvali Putina da zaustavi agresiju na Ukrajinu, prenosi Hina

Rusija je šahovska velesila i veliki igrači šaha oduvijek tamo imaju uticajan status i popularnost.

Snažni apel ruskih šahista zapravo je i otvorena pobuna protiv moćnog Ruskog šahovskog saveza u čijem Upravnom odboru su redom vodeći ljudi Putinovog režima i njegovi najbliži saradnici: Dmitrij Peskov (glasnogovornik Kremlja), Arkadij Dvorković (predsjednik Svjetske šahovske federacije), Sergej Šojgu (ruski ministar obrane), Andrej Akimov (predsjednik Uprave Gazsproma), Aleksej Kudrin (ministar finansija), Sergej Sobjanjin (gradonačelnik Moskve), Aleksandar Hloponjin (bivši zamjenik premijera ruske vlade), te neki ruski oligarsi kao što je Genadij Nikolaevič (po Forbsu 78. najbogatiji miljarder na svijetu).

Šahisti i njihove porodice uglavnom žive u Rusiji koja je uvela krajnju represiju za sve koji se usprotive i dignu glas protiv Putina i ruske agresije.

"Protivimo se vojnoj akciji na teritoriji Ukrajine i pozivamo na hitni prekid vatre i mirno rješavanje sukoba kroz dijalog i diplomatske pregovore. Nepodnošljivo nas boli da gledamo katastrofu koja se ovih dana događa našim narodima. Uvijek smo se zalagali za Rusiju u pojedinačnim i, s posebnim ponosom, ekipnim takmičenjima. Sigurni smo da šah, kao i sport uopšte, treba da ujedini ljude. Najteži i najprestižniji međunarodni turniri u našoj zemlji održavali su se na najvišem nivou i na vrhuncu pandemije.

Šah uči odgovornosti za svoje postupke; svaki korak je bitan, a greška može da dovede do fatalne tačke bez povratka. I ako se uvijek radilo o sportu, sada su u pitanju životi ljudi, temeljna prava i slobode, ljudsko dostojanstvo, sadašnjost i budućnost naših zemalja.

U ovim tragičnim danima, naše misli su sa svim ljudima koji su uhvaćeni usred ovog strašnog sukoba. Dijelimo bol s našim ukrajinskim kolegama i pozivamo na mir.

Ukrajinska šahovska reprezentacija aktuelni je evropski prvak i jedna od najboljih na svijetu, uz našu. Odigrali smo stotine međusobnih mečeva. Uvijek smo sport stavljali iznad politike, a Ukrajinci su nam uzvraćali istom mjerom i s poštovanjem.

Molimo vas da timovima, igračima i običnim ljudima iz obje zemlje date priliku za međusobno poštovanje.

Mi smo za mir. Zaustavite rat!"

Apel su potpisali: Jan Nepomnjašnji, Aleksandra Kostenjuk, Danil Dubov, Pjotr Svidler, Andrej Jesipenko, Maksim Matlakov, Kiril Aleksenko, Aleksandar Motljejev, Mihail Kobalia, Jevgenij Najer, Pavel Tregubov, Aleksander Halifman, Polina Šuvalova, Igor Lisji, Dmitrij Barski, Mark Kriakvin, Maksim Notkin, Maksim Čigajev, Anastazija Čigajeva, Olga Badelko, Pavel Ponkratov, Aleksander Šimanov, Danil Jufa, Konstantin Mesropov, Svetlana Jeršova, Jevgenij Jegorov, Ana Volkova, Eteri Kublašvili, Jana Sidorčuk, Ana Burtasova, Denis Grigorijev, Ilja Gorodetski, Oleg Pervakov....

Bonus video: