apel

Sportisti širom svijeta potpisali platformu za mir

MOK je 28. februara odlučio da zabrani ruskim sportistima nastup na međunarodnim takmičenjima

1924 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nekoliko stotina sportista uključujući trostrukog olimpijskog prvaka Tonija Estangea, britansku atletičarku Paula Radklif i biciklistu Krisa Fruma, fudbalera Dodijea Drogbu, potpisalo je platformu u korist mira, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Pod okriljem udruženja "Mir i sport" kojom predsjedava knez Albert od Monaka, sportisti vjeruju da "postoji svjetska zajednica mira kroz sport koja dijeli iste vrijednosti i koja vjeruje u 'meku diplomatiju' i koja ima sve veći uticaj na društvo."

"Ova svjetska zajednica mira kroz sport može i mora da odigra korisnu ulogu u aktuelnoj krizi, preduzimanjem konkretnih inicijativa. Bez čekanja. Oslanjajući se posebno na prvake, iznimne vođe mišljenja", navodi u svom saopštenju udruženje podsjećajući na nedavni događaj koji simbolizuje snagu sporta.

"Prije svega nekoliko dana, što se danas čini tako dalekim, mali gest sportskog bratstva obilježila je svečanost dodjele medalja u skijaškim skokovima slobodnim stilom na Olimpijskim igrama u Pekingu - Ukrajinac Aleksandra Abramenko, nakon što je osvojio prvu medalju za svoju zemlju, zagrlio je svog rivala Iliju Burova, predstavnika Ruskog olimpijskog komiteta (ROC).

Među potpisnicima su i francuska košarkašica Emili Gomis, Australijanka Džesika Fok, četverostruka olimpijska šampionka u kajaku i kanuu, te bivši francuski atletičar Stefan Diagana.

MOK je 28. februara odlučio da zabrani ruskim sportistima nastup na međunarodnim takmičenjima. Većina međunarodnih saveza slijedila je taj primjer, uključujući FIFAkoja je isključila rusku reprezentaciju iz plej-ofa za SP u Kataru koje se održava ove godine.