Formiraće komisiju za ispitivanje kršenja ljudskih prava u ratu u Ukrajini

"Ovo je Putinov rat i samo on može da ga okonča”, kazao je Borelj

3751 pregleda 4 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Savjet Ujedinjenih Nacija (UN) za ljudska prava formiraće komisiju koja će ispitati kršenja ljudskih prava i međunarodnih zakona u ratu u Ukrajini, najavio je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

”Humanitarna situacija na terenu postaje sve teža zbog kontinuranog bombardovanja ruske armije po civilnoj infrastrukturi. Izgleda kao da hoće da unište Ukrajinu”, ocijenio je Borelj pred novinarima, nakon vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU.

Na tom sastanku je bio prisutan i američki državni sekretar Entoni Blinken, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, kao i britanska ministarska inostranih poslova Liz Tras.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Borelj je ocijenio da se humanitarna situacija u Ukrajini pogoršava, pa je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da omogući prolaz za humanitarne konvoje.

On je naglasio da je preko million osoba izbjeglo iz Ukrajine.

Borelj je poručio da je, međutim, sada primarno zaustaviti rat.

On je potvrdio da će države članice EU dozvoliti ulazak svim građanima Ukrajine koji bježe od rata.

Kako je naveo, to nije borba Istoka porotiv Zapada i nije rimejk /remake/ Hladnog rata.

“Ovo nije bitka između dvije sfere. Ovdje se brani suverenitet i teritorijalni integritet svih nacija. Mi smo prijatelji ukrajisnkog naroda, ali nijesmo neprijatelji ruskog naroda. Ovo je Putinov rat i samo on može da ga okonča”, poručio je Borelj.

Bonus video: