Poljska ne šalje borbene avione Ukrajini ukoliko takvu odluku ne donese cijeli NATO

"Ako treba da se donese odluka o slanju aviona Ukrajini mora da postoji saglasnost u cijelom NATO-u. Ništa nisam čuo ni o kakvom zelenom svjetlu NATO za takvu odluku. Odluke o potencijalnom slanju aviona Ukrajini nema"

8165 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zvanična Varšava bez obzira na zeleno svjetlo SAD da Poljska pomogne Ukrajini tako što bi joj poslala borbene avione, insistira da bi takvu odluku morao zajednički da donese cijeli NATO, a da takvih namjera nema potvrdili su portparol poljske vlade Pjotr Miler i šef poljskog Biroa nacionalne bezbjednosti Pavel Soloh.

"Ako treba da se donese odluka o slanju aviona Ukrajini mora da postoji saglasnost u cijelom NATO-u. Ništa nisam čuo ni o kakvom zelenom svjetlu NATO za takvu odluku. Odluke o potencijalnom slanju aviona Ukrajini nema", kazao je sinoć Miler za TV Polsat povodom izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da SAD daju zeleno svjetlo Poljskoj da pomogne Ukrajini i slanjem aviona.

Miler, portparol poljske vlade premijera Mateuša Moravjeckog, demantovao je ponovo vijesti koje kruže da bi ukrajinski borbeni avioni mogli da polijeću sa teritorije Poljske, navodeći da "ničeg takvog nema".

Šef Biroa nacionalne bezbjednosti Pavel Soloh rekao je danas privatnoj poljskoj TV N24 da kada su u pitanju borbeni avioni, nema nikakvih odluka.

"Tako kako je rekla vlada, ne planiramo da ih šaljemo", kazao je Soloh.

Avione kao dio pomoći u isporukama oružja Ukrajini je od susjeda i zemalja NATO tražio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Pojavile su se vijesti da bi svoje lovce ruske proizvodnje mogle da pošalju Poljska, Slovačka i još neke istočnoevropske zemlje, kao i nezvanične informacije da Poljska prvo traži garancije da bi u zamjenu za avione poklonjene Ukrajini morala da dobije od SAD avione F-16, što sve zvanična Varšava demantuje.

I Soloh, kao i Miler rekao je da neke odluke zvanična Varšava može da donosi suvereno i donosi ih sama, ali da neće donijeti nikakvu odluku bez dogovora u cijelom NATO-u.

"Zatvaranje neba nad Ukrajinom znači da ako se strani, neprijateljski avioni, čitaj ruski, pojave na tom nebu NATO će se s njima boriti. To bi značilo otpočinjanje neposrednog sukoba sa Rusijom. NATO se nije odlučio za to. Shvatamo u potpunosti kako je tragična situacija Ukrajine ali za ovakav korak nema savezničke odluke", kazao je Soloh.

Šef Biroa nacionalne bezbjednosti upozorio je da je u Ukrajini jeste izbio strašan sukob ali da to još uvijek nije svjetski rat koji zapadni saveznici u NATO žele da izbegnu.

Bonus video: