POTPREDSJEDNICA ŠPANSKE VLADE NAJAVILA

Santamarija: Pudždemon će izgubiti sva ovlašćenja i prestaće da prima platu...

Santamarija je španskom radiju rekla da bi Madrid mogao da privremeno postavi predstavnika koji će upravljati Katalonijom nakon što Senat odobri direktnu vlast Madrida nad tom pokrajinom, prenosi Rojters
52 pregleda 0 komentar(a)
Soraja Saens de Santamarija, Foto: Reuters
Soraja Saens de Santamarija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2017. 13:17h

Predsjednik Katalonije Karles Pudždemon izgubiće sva ovlašćenja i prestaće da prima platu čim Senat odobri Član 155 španskog ustava, kojim se uvodi direktna kontrola centralne vlade nad tim regionom, rekla je potpredsjednica španske vlade Soraja Saens de Santamarija.

Ona je španskom radiju rekla da bi Madrid mogao da privremeno postavi predstavnika koji će upravljati Katalonijom nakon što Senat odobri direktnu vlast Madrida nad tom pokrajinom, prenosi Rojters.

Očekuje se da će španski Senat u petak usvojiti mjere koje je prije dva dana predložila španska vlada o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju vanrednih izbora u narednih šest mjeseci.

Španske političke partije odredile su 27 senatora za članove komisije koja će proučiti kako vlada u Madridu može da interveniše u upravljanju Katalonijom i spriječi je da proglasi nezavisnost.

Komisija se sastoji od 15 članova vladajuće Narodne partije španskog premijera Marijana Rahoja, šest članova vodeće opozicione Socijalističke stranke, dok ostatak čine članovi manjih španskih stranaka.

Oni će proučiti koje su im sve mjere na raspolaganju na osnovu člana 155 španskog Ustava i kako da raspuste katalonsku vladu i katalonskog regionalnog predsjednika Karlesa Pudždemona i njegove ministre, prenio je AP.

Očekuje se da će Komisija obavestiti Puđdamona o svojim planovima i pozvati ga da odbrani svoj slučaj najvjerovatnije u četvrtak, dan prije nego što Senat bude glasao o odluci vlade da aktivira član 155.

S obzirom da stranka premijera Marijana Rahoja ima većinu u Senatu, izvjesno je da će odluka o aktivaciji člana 155 biti izglasana u tom španskom tijelu.

Sa druge strane, portparol katalonskog ministarstva spoljnih poslova Raul Romeva naveo je da će Evropska unija izgubiti kredibilitet ako dopusti Madridu da Kataloniji nametne direktnu vlast i istakao da samo katalonski narod ima pravo da mijenja regionalne institucije.

"Kako EU može živjeti sa takvom situacijom ukoliko se to dogodi", naveo je Romeva u izjavi za Bi-Bi-Si radio, odgovarajući na pitanje kako će katalonska regionalna vlada spriječiti špansku vladu da nametne direktnu vlast Barseloni.

"Kako oni (EU) mogu biti kredibilni ako dozvole da se to dogodi? Jer, kažem vam, narod i institucije Katalonije neće dozvoliti da se to dogodi", istakao je Romeva, prenosi Rojters.

Romeva je naveo i da sve institucije, uključujući policiju, moraju da slijede instrucije demokratski izabranih katalonskih institucija.

Kako je naglasio, "katalonski zvaničnici neće slijediti naloge Madrida, već volju katalonskog naroda".

Predstavnici katalonskih stranaka sastali su se da bi se dogovorili o dnevnom redu sjednice regionalnog parlamenta, koja bi separatistima mogla da pruži novu mogućnost da jednostrano proglase nezavisnost, javlja AFP.  

Parlament Katalonije će u četvrtak ujutru održati plenarnu sjednicu, na kojoj bi, kako mnogi strahuju, mogla biti jednostrano proglašena nezavisnost tog španskog regiona, javljaju agencije.

Portparol regionalne stranke "Zajedno za da" izjavio je da će se na toj sjednici razmotriti odgovor na odluku španske vlade da pokrene proces suspendovanja ovlašćenja katalonske administracije i njihovog prenošenja na centralne vlasti.

Dodao je da ta katalonska stranka, članica većinske koalicije u regionalnom parlamentu, planira da pokrene žalbu protiv te odluke španske vlade.

Kranje ljevičarska katalonska stranka, Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP), koja se zalaže za nezavisnost Katalonije, pozvala je na masovnu građansku neposlušnost, nakon što je španska vlada odlučila da pokrene član 155 španskog Ustava.

U saopštenju CUP-a, ključnog saveznika vladajuće koalicije u katalonskom parlamentu, potez španskog premijera Marijana Rahoja opisuje se kao "najveća agresija protiv civilnih, individualnih i kolektivnih prava ljudi Katalonije" od vremena diktature generala Fransiska Franka, koji je preminuo 1975. godine, prenio je AP. 

Španska vlada je u subotu odlučila da pokrene proces primene člana 155 Ustava zemlje, kojim će se na centralnu vladu prenijeti ovlašćenja katalonske administracije.

O tim mjerama, kojima bi se suspendovala regionalna vlada Katalonije, u petak 27. oktobra treba da se izjasni španski Senat, u kome vladajuća Narodna partija premijera Marijana Rahoja ima većinu. Očekuje da će on dobiti i široku podršku opozicionih senatora za mjere usmjerene na očuvanje jedinstva Španije.

Preporučujemo za Vas