WHO kaže da je buster doza protiv Kovid-a 19 ipak potrebna

Vakcinacija, uključujući upotrebu bustera, posebno važna za ljude koji su u riziku od teških bolesti

1963 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ekspertska grupa koju je sazvala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je 8. marta da "snažno podržava hitan i širok pristup" buster dozama, što je preokret od prethodnog insistiranja ove UN-ove agencije da buster vakcine (pojačivači ili dodatne doze) nijesu potrebne i da doprinose nejednakosti vakcina.

WHO-a je u saopštenju naveo da je njegova ekspertska grupa zaključila da imunizacija odobrenim vakcinama protiv Kovid-a 19 pruža visok nivo zaštite od teških bolesti i smrti usled globalnog širenja izuzetno zaraznog soja koronavirusa - omikron.

Rečeno je da je vakcinacija, uključujući upotrebu bustera, posebno važna za ljude koji su u riziku od teških bolesti.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je prošle godine na moratorij na dopunske doze, dok su desetine zemalja krenule sa primjenom doza, rekavši da bi bogate zemlje trebale odmah donirati te vakcine siromašnim zemljama. Naučnici WHO-a su tada rekli da će nastaviti da procjenjuju pristigle podatke.

Od tada su brojne naučne studije dokazale da doze odobrenih vakcina pomažu u obnavljanju oslabljenog imuniteta i štite od ozbiljne infekcije koronavirusa. Program davanja buster doza u bogatim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu i SAD, zaslužni su za daljnje sprječavanje širenja omikron soja.

WHO je izvijestio da nastavlja pratiti globalno širenje omikrona, uključujući "stelt" varijante poznatu kao BA.2, za koju je dokumentirano da je ponovo zarazila neke ljude nakon prebolovane zaraze omikron sojem. Postoje različita istraživanja o tome uzrokuje li težu bolest, ali su vakcine jednako efikasne i protiv "stelt" varijante.

WHO je napomenuo da su trenutno odobrene vakcine protiv Kovid-19 sve zasnovane na soju koji je prvi put otkriven u Wuhanu u Kini prije više od tri godine.

"Od tada je došlo do kontinuirane i značajne evolucije virusa i vjerovatno je da će se ta evolucija nastaviti, što će rezultirati pojavom novih sojeva", navodi WHO. Dodaje se da će se vakcine protiv koronavirusa vjerovatno morati ažurirati.

Bonus video: