EU predlaže režim sankcija u borbi protiv dezinformacija

"Predložiću novi mehanizam koji će nam omogućiti sankcije za sve koji šire dezinformacije", naglasio je Borel, dodajući da on ne pokušava definisati što je istina ili laž u vijestima, već da stvori zaštitu od manipulacije društva

1446 pregleda 5 komentar(a)
Borelj, Foto: REUTERS
Borelj, Foto: REUTERS

Evropska komisija predložila je 8. marta novi mehanizam za kažnjavanje dezinformiranja širom svijeta, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

Borelj je u obraćanju zastupnicima Evropskog parlamenta rekao da EU treba biti u stanju da zamrzava sredstva i zabrani putovanja u Uniju svakom ko je odgovoran kako bi se skrenula pažnja na zlouporebu informacija radi manipulacije i pogrešnog informisanja.

"Predložiću novi mehanizam koji će nam omogućiti sankcije za sve koji šire dezinformacije", naglasio je Borelj, dodajući da on ne pokušava definisati što je istina ili laž u vijestima, već da stvori zaštitu od manipulacije društva.

Izdvojio je rusku državnu televizijsku mrežu Russia Today i novinsku agenciju Sputnik kao primjere "instrumenata za guranje ove priče za manipulisanje i obmanjivanje" Rusa o invaziji Moskve na Ukrajinu.

Borelj je rekao da Moskva ne bombarduje samo kuće i infrastrukturu u Ukrajini, već i Ruse cilja lažnim vijestima i dezinformacijama.

"Bombarduje njihove umove", rekao je.

Boreljov predlog dolazi nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von Der Lajen rekla da će EU zabraniti kanale usljed ruske invazije na Ukrajinu.

Borel nije objavio detalje o vremenu iznošenja predloga.

Bonus video: