Takva akcija dovela bi NATO u još složeniju situaciju - Pentagon ocijenio neodrživom poljsku ponudu za avione MIG-29

Poljska je juče saopštila da je spremna da hitno, bez naknade, stavi svoje avione MIG-29 koje je više puta od zemalja NATO molila Ukrajina na raspolaganje SAD i pošalje u bazu NATO Ramštajn u Njemačkoj, odakle bi mogli da budu prebačeni Ukrajni

5117 pregleda 1 komentar(a)
MIG-29, Foto: Shutterstock
MIG-29, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su ocijenile da je predlog Poljske da američkoj vojsci stravi na raspolaganje svoje avione MIG-29 da bi ih Vašington zatim predao Ukrajini, "nije održiv", rekao je sinoć portparol Pentagona.

"Ne mislimo da je predlog Poljske održiv", rekao je Džon Kirbi u saopštenju.

On je ocijenio da bi konkretno takva akcija vojne pomoći Ukrajini u vrijeme ruske invazije na tu zemlju, dovela NATO u još složeniju situaciju.

Poljska je juče saopštila da je spremna da hitno, bez naknade, stavi svoje avione MIG-29 koje je više puta od zemalja NATO molila Ukrajina na raspolaganje SAD i pošalje u bazu NATO Ramštajn u Njemačkoj, odakle bi mogli da budu prebačeni Ukrajni.

Kirbi je rekao da najava Poljske da namjerava da pošalje 28 aviona u američku bazu u Njemačkoj pokreće zabrinjavajuće izglede da ratni avioni kreću iz američke i NATO baze da lete u vazdušni prostor koji je sporan u odnosima sa Rusijom u ukrajinskom sukobu.

"Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i našim drugim NATO saveznicima o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono postavlja, ali ne mislimo da je poljski predlog održiv", rekao je Kirbi.

Predloženi poklon ratnih aviona bio bi podstrek za moral Ukrajinaca koji su pod napadom Rusije gotovo dvije nedjelje, ali to predstavlja i rizik da se rat proširi van Ukrajine.

Rusija je saopštila da bi podršku ukrajinskim vazdušnim snagama smatrala kao ulazak u rat i da bi na to moglo da uzvrati.

Američki zvaničnici nisu bili unaprijed obaviješteni o poljskoj ponudi aviona MIG-29. Taj predlog nije pomenut u razgovorima državnog sekretara SAD Entonija Blinkena tokom njegove posjete Poljskoj ovog vikenda, rekao je jedan američki zvaničnik upoznat sa tim razgovorima, prenosi agencija AP.

Bonus video: