IAEA saopštila da je izgubila kontakt sa sistemima koji kontrolišu nuklearne materijale u Černobilju

Rusija je počela invaziju u Ukrajini 24. februara i poslije nekoliko dana preuzela kontrolu nad nuklearnom centralom Černobilj, gdje se 1986. dogodila najteža nuklearna katastrofa u istoriji

3088 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sistemi koji na daljinu kontrolišu nuklearne materijale elektrane Černobilj u Ukrajini prestali su da šalju podatke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), saopštilo je sinoć ta organizacija UN za nuklearni nadzor.

Rusija je počela invaziju u Ukrajini 24. februara i poslije nekoliko dana preuzela kontrolu nad nuklearnom centralom Černobilj, gdje se 1986. dogodila najteža nuklearna katastrofa u istoriji.

Rafael Grosi, šef IAEA, rekao je da je prekinut prenos podataka sistema kontrole garancija koji je postavljen u centrali u Černobilju, navela je ta agencija.

Više od 200 tehničara i čuvara blokirani su kod centrale i rade neprestano 13 dana pod ruskim nadzorom. IAEA je tražila od Rusije da im dozvoli da sprovedu rotacije pošto su odmor i fiksno radno vrijeme neophodni za bezbjednost takvog postrojenja.

"Jako sam zabrinut zbog teške i stresne situacije u kojoj se nalazi osoblje nuklearne elektrane Černobilj i zbog potencijalnih rizika što to nosi za nuklearnu bezbjednost", upozoriio je Grosi.

Pošto je prekinut prenos podataka na daljinu i ukrajinsko regulatorno tijelo može da kontaktira centralu samo elektronskom poštom, Grosi je ponovio ponudu da ode na lice mjesta, ili na neko drugo mjesto, kako bi dobio potvrdu od svih strana da će osigurati bezbjednost ukrajinskih nuklearnih elektrana.

Ruska vojska od petka je preuzela kontrolu i nad nuklearnom centralom Zaporožje, na jugoistoku Ukrajine, gdje su udari njene artiljerije, prema navodima Ukrajincima, izazvali požar. Moskva negira da je izazvala požar koji je bio u pomoćnim prostorijama a ne blizu reaktora, ali je podstakao strahovanja da može doći do nove nuklearne katastrofe.

Ruska novinska agencija RIA Novosti danas je objavila više video snimaka sa izjavama jednog zvaničnika Ruske nacionalne garde date ispred centrale Zaporožje.

"Centrala sada funkcioniše normalno. Uprava centrale obavlja svoje funkcije. Situacija je potpuno pod kontrolom Ruske nacionalne garde", rekao je on.

Zvaničnik je rekao takođe da je velika količina naoružanja i municije, uključujući teškog naoružanja, pronađena kod reaktora centrale.

Zaporožje je najveća nuklearna elektrana u Evropi. Njeni reaktori su pušteni u rad u periodu između 1984. i 1995. godine. Oni su moderne koncepcije u poređenju sa Černobiljom, prvom centralom izgrađenom u zemlji 1970-godina, gdje su reaktori bili znatno manje obezbijeđeni.

Bonus video: