Fajzer započinje studiju o pilulama protiv koronavirusa na djeci od šest do 17 godina

"Od početka pandemije, više od 11 miliona djece mlađe od 18 godina samo u SAD je pozitivno testirano na Kovid-19, što predstavlja skoro 18 odsto prijavljenih slučajeva i dovodi do više od 100.000 prijema u bolnicu", rekao je Mikael Dolsten glavni naučni direktor kompanije Fajzer

8048 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fajzer je ove nedjelje saopštio da je započeo studiju u srednjoj i kasnoj fazi svoje antivirusne pilule protiv Kovida-19 za nehospitalizovanu djecu uzrasta od šest do 17 godina koja su pod visokim rizikom od razvoja teške bolesti.

Fajzerova tableta Pakslovid je odobrena za hitnu upotrebu u SAD za djecu od 12 godina ili stariju i odrasle osobe koje su u visokom riziku. Ali ne postoje oralni antivirusni tretmani za Kovid-19 odobreni u SAD za mlađu djecu, prenosi Reuters.

Proizvođač ljekova planira da u studiju upiše 140 djece u dvije grupe od šest do 17 godina, pri čemu jedna grupa uključuje djecu sa najmanje 40 kilograma, a druga djecu između 20 i 40 kilograma.

"Od početka pandemije, više od 11 miliona djece mlađe od 18 godina samo u SAD je pozitivno testirano na Kovid-19, što predstavlja skoro 18 odsto prijavljenih slučajeva i dovodi do više od 100.000 prijema u bolnicu", rekao je Mikael Dolsten glavni naučni direktor kompanije Fajzer.

Takođe je saopšteno da se radi na razvoju formulacije lijeka prilagođene uzrastu za pacijente mlađe od šest godina i da će početi da upisuje tri grupe djece ispod šest godina kada modifikovana formulacija postane dostupna.

Podaci iz studije od srednje do kasne faze u novembru pokazali su da je Pakslovid bio skoro 90 odsto efikasan u sprječavanju hospitalizacija i smrti u poređenju sa placebom, kod odraslih koji su bili u većem riziku od teške bolesti.

Bonus video: