Njemačka: Najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije

Prošle nedjelje Ministarstvo zdravlja je saopštilo kako je omikron talaz prešao svoj zenit i da se očekuje pad broja novozaraženih

5385 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prvi put od početka pandemije koronavirusa u Njemačkoj je u roku jednog dana zabilježeno više od 250.000 slučajeva novih zaraza, objavio je državni epidemiološki institut Robert Koh, prenosi Hina..

"Kancelarije za javno zdravstvo saveznih pokrajina prijavile su tokom jednog dana 262.752 slučajeva zaraze koronavirusom”, javio je pomenuti Institut na svojoj veb stranici.

Tako je sedmodnevna incidencija u Njemačkoj porasla na 1.388. Prije sedmicu iznosila je 1.174.

Prošle nedjelje Ministarstvo zdravlja je saopštilo kako je omikron talaz prešao svoj zenit i da se očekuje pad broja novozaraženih.

Od početka marta su na snazi nove, blaže mjere u borbi protiv pandemije.

Od 20. marta bi, kako je dogovoreno u februaru na sastanku saveznih i vlasti saveznih pokrajina, trebale biti ukinute sve mjere sa izuzetkom nošenja maski u zatvorenim prostorijama.

Pojedini stručnjaci upozoravaju kako se kod trenutnog porasta broja novozaraženih radi o šestom pandemijskom talasu koji je prouzrokovala nova podvrsta varijante omikron.

"Za naglo širenje zaraze je odgovorna nova podvarijanta BA2 u kombinaciji sa popuštanjem mjera i dopuštenog okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima", rekao je bioinformatičar Lars Kaderali za novinsku agenciju dpa.

Epidemiolog Hajo Zeb iz Njemačkog imunološkog društva tvrdi kako se ne radi o novom talasu nego o tome da "peti talas još nije u potpunosti prošao".

Stručnjaci smatraju da je osim popuštanja mjera i nove, zaraznije, podvarijante virusa za porast broja novozaraženih kriv i rašireni osjećaj "korona je prošla" među stanovništvom.

Tome treba dodati da je od početka rata u Ukrajini pandemija u medijskom izvještavanju pala u drugi plan.

Bonus video: