Šire istinu o ratu u Ukrajini

Volonteri se telefonskim pozivima građanima Rusije bore protiv propagande Kremlja

4151 pregleda 2 komentar(a)
Jedan od volontera u Viljnusu, Foto: Reuters
Jedan od volontera u Viljnusu, Foto: Reuters

Projekat koji su pokrenuli litvanski aktivisti poziva ljude širom svijeta koji govore ruski da nasumično telefoniraju građanima Rusije i otvoreno govore o invaziji na Ukrajinu. Cilj je da se suprotstave sve jačoj kontroli Kremlja nad domaćim medijima.

Kremlj svoju akciju u Ukrajini naziva „specijalna vojna operacija” za razoružavanje svog susjeda i zbacivanje lidera „neonacista”. Ukrajina i njeni zapadni saveznici kažu da je to neosnovani izgovor za invaziju na zemlju od 44 miliona ljudi u kojoj su stradale hiljade, više od dva miliona pobjeglo, a hiljade se kriju u gradovima pod bombama.

Mreža litvanskih stručnjaka za IT, marketing i komunikacije, ove nedjelje je pokrenula projekat #CallRussia (Pozovi Rusiju) sa bazom podataka od 40 miliona brojeva Rusa i smjernicama o tome šta da kažu tokom razgovora, piše Rojters.

„Ti razgovori će biti izuzetno teški, s obzirom na propagandu i autoritarnu cenzuru kojom su Rusi podvrgnuti,” navedeno je na sajtu projekta.

„Međutim, direktni razgovori su jedini način da se širi istina i okonča ovaj rat.”

Ruski nezavisni mediji i brojni strani su primorani prošle nedjelje da obustave rad u Rusiji pošto je Duma, donji dom parlamenta, usvojio zakon koji propisuje kaznu do 15 godina zatvora za sve koji namjerno šire „lažne” vijesti.

Direktni razgovori su jedini način da se širi istina i okonča ovaj rat

Projekat „Pozovi Rusiju” je objavio da su volonteri uputili 32.000 poziva u utorak i srijedu iz Lizvanije, SAD, Njemačke, Britanije, Poljske i drugih država.

Tomas, volonter iz Viljnusa koji je jedne večeri uputio pedesetak poziva, rekao je da su mu svi osim jednog Rusa prekinuli vezu ili odbili duži razgovor.

Za jednog koji je pristao da priča duže, Tomas je rekao da je „ponavljao rusku propagandu da Ukrajinci pucaju na civile i bombarduju svoje gradove a da ih Rusi spasavaju od nacista”.

Ukraine
foto: Reuters

Veliki procenat Rusa, naročito starijih, informiše se isključivo iz državnih medija, a mnogi nezavisni su prestali sa radom otkad je počela invazija.

Tri vodeća skandinavska lista su juče počela da objavljuju odabrane vijesti na ruskom, prenio je Rojters.

„Ruska javnost ne bi trebalo da se informiše o tragediji u Ukrajinu putem propagandnih kanala”, objavili su glavni urednici finskog „Helsingin sanomata”, švedskog „Dagens nihetera” i danskog „Politikena” u zajedničkom saopštenju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova kaže da zapadni mediji nude pristrasnu i često antirusku viziju svijeta, i da ne pozivaju svoje lidere na odgovornost za korupciju i razorne ratove u državama poput Iraka.

Litvanija pooštrila vanredno stanje

Parlament Litvanija juče pooštrio varedno stanje u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, ograničivši prava na slobodu govora i mirno okupljanje. Kritičari kaži da je to najoštrije ograničavanje lične slobode od sovjetske ere.

Vlada je 24. februara proglasila vanredno stanje, nekoliko sati nakon što je Rusija napala Ukrajinu, iz straha da bi Moskva mogla zaprijetiti Litvaniji i rasporediti vojsku duž njenih granica sa Rusijom i Bjelorusijom.

Novi zakon zabranjuje javne događaje u znak podrške „akcijama Rusije ili Bjelorusije koje su dovele do ovog vanrednog stanja”. Bjelorusija je podržala rusku invaziju.

Bonus video: