GLASALO VIŠE OD 50 ODSTO GRAĐANA

Referendum o široj autonomiji: Izlaznost u Venetu dovoljna za validnost

Za razliku od referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije, birači u Lombardiji i Venetu ne odlučuju o otcjepljenju svojih oblasti i održavanje oba referenduma odobrio je Ustavni sud Italije
1 komentar(a)
Veneto, glasanje, Foto: Reuters
Veneto, glasanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2017. 21:52h

Više od 50 odsto od četiri miliona birača izašlo je danas na referendum o široj autonomiji italijanskog regiona Veneto, čime je obezbijeđena validnost tog glasanja.

Izlaznost na drugom današnjem referendumu u Italiji, o široj autonomiji regiona Lombardija, bila je 30 odsto četiri sata prije zatvaranja birališta.

Veneto je postavio uslov da izlaznost bude iznad 50 odsto kako bi referendum bio važeći, dok Lombardija nije odredila takvu granicu. Njen guverner Roberto Maroni rekao je da bi bio srećan kada bi na referendum izašlo 34 odsto od 7,5 miliona glasača, što je jednako izlaznosti na ustavnom referendumu 2001. godine.

Za razliku od referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije, birači u Lombardiji i Venetu ne odlučuju o otcjepljenju svojih oblasti i održavanje oba referenduma odobrio je Ustavni sud Italije.

Iako su oba referenduma neobavezujuća, jasna pobjeda opcije "da" dala bi liderima Lombardije i Veneta, najrazvijenijim regionima Italije, bolju poziciju u pregovorima s Rimom o većem udjelu u poreskim prihodima i većim ovlašćenjima u oblastima kao što su bezbjednost, imigracija, obrazovanje i zaštita životne sredine.

Glasanje za širu autonomiju predstavlja prijetnju po centralnu vlast u Rimu, navodi AP, dodajući da Veneto i Lombardija zajedno daju 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Italije i gotovo jednu četvrtinu biračkog tijela.

Prema Ustavu Italije iz 1948. godine, referendum je legalan i predviđa da italijanski regioni mogu da zatraže od vlade veću autonomiju u 20 oblasti, uključujući spoljnu trgovinu, radno pravo, zdravstvenu zaštitu, energetiku i transport.

Preporučujemo za Vas