Fijala: Niko u NATO ne razmatra da se uključi u sukob u Ukrajini, to bi bio treći svjetski rat

"Vladimir Putin vodi rat ne samo protiv Ukrajine već i protiv Evrope, protiv cijelog civilizovanog svijeta. Nismo uopšte mogli da zamislimo način na koji će voditi rat"

4507 pregleda 6 komentar(a)
Fijala, Foto: Shutterstock
Fijala, Foto: Shutterstock

Češki premijer Petr Fijala izjavio je da bi zona bez letova nad Ukrajinom ili bilo kakvo direktnije ulaženje NATO u sukob u Ukrajini značilo treći svjetski rat i takvo kockanje i rizik u NATO-u niko ni ne razmatra.

"Kada vidimo te scene svakome padne na pamet da li treba da već nekako intervenišemo tamo, ali moramo da shvatimo šta bi značio takav korak. To je treći svjetski rat. Niko to realno ne razmatra, ali moramo o tome da razmišljamo", kazao je premijer Fijala za češku privatnu tv CNN Prima.

Češki premijer kazao je da bi i uspostavljanje zone bez letova nad Ukrajinom kako je to više puta tražio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski značilo borbu, ući u rat sa Rusijom.

"NATO je odbrambeni savez i ta dalja dimenzija svjetskog rata mora neizmjerno odgovorno da se promisli. Rezultat jeste - pomažimo Ukrajini koliko god je moguće, uključujući i vojnu pomoć ali direktno ući u taj sukob to bi bilo neizmjerno kockanje", kazao je Fijala.

Premijer je poručio da zahvaljujući članstvu u NATO Češkoj s vojnog gledišta ne prijeti ništa ali to ne znači da na neki način nije već u ratu sa Rusijom.

"Vladimir Putin vodi rat ne samo protiv Ukrajine već i protiv Evrope, protiv cijelog civilizovanog svijeta. Nismo uopšte mogli da zamislimo način na koji će voditi rat. Sa nama vodi ekonomski, dezinformacijski ili hibridni rat. To moramo da imamo na umu a posljedice već osjećamo", rekao je Fijala.

Češki premijer poručio je Česima da su sadašnje visoke cijene energenata i goriva "Putinove cijene", a takođe da je Češka u stanju da u slučaju da Rusija prekine isporuke gasa izađe na kraj s tim cijele ove godine.

"Evropska unija kao cjelina mora da traži zamjenu za ruski gas. Postoji velika volja da se tokom nekoliko godina oslobodi zavisnosti od Rusije", rekao je Fijala.

Bonus video: