Kremlj: Rusija može preuzeti potpunu kontrolu nad glavnim ukrajinskim gradovima, imamo dovoljno vojnog uticaja

"Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, istovremeno osiguravajući maksimalnu bezbjednost civilnog stanovništva, ne isključuje mogućnost uzimanja velikih naseljenih centara pod punu kontrolu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

18105 pregleda 35 reakcija 4 komentar(a)
Peskov, Foto: Reuters
Peskov, Foto: Reuters

Kremlj je u ponedjeljak rekao da Rusija može preuzeti potpunu kontrolu nad glavnim ukrajinskim gradovima i upozorio Zapad da ima dovoljno vojnog uticaja da ispuni sve svoje ciljeve u Ukrajini bez potrebe za pomoći iz Kine, prenosi Rojters.

"Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, istovremeno osiguravajući maksimalnu bezbjednost civilnog stanovništva, ne isključuje mogućnost uzimanja velikih naseljenih centara pod punu kontrolu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da su neki od najvećih gradova Ukrajine već opkoljeni ruskim snagama.

Na pitanje Rojtersa o primjedbama američkih zvaničnika koji su rekli da je Rusija tražila od Kine vojnu opremu, Peskov je rekao: "Ne".

"Rusija ima sopstveni nezavisni potencijal za nastavak operacije. Kao što smo rekli, ona ide po planu i biće završena na vrijeme i u potpunosti."

Ranije su američki mediji saopštili kako je Rusija od Kine tražila ekonomsku i vojnu pomoć u ratu u Ukrajini. Peking je odbio direktno da se osvrne na izvještaje i umjesto toga optužili su Vašington da zlonamjerno širi "dezinformacije" o ulozi Kine u ratu u Ukrajini. Američki zvaničnici rekli su medijima da je Rusija tražila vojnu opremu i podršku svog ključnog saveznika.

Devetnaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Od kada je počela 24. februara Rusija tvrdi da sprovodi "specijalnu vojnu operaciju" i da ne ciljaju na civile.

Sa druge strane, više od 1,75 miliona stanovnika Ukrajine pobjeglo je iz zemlje zbog straha od rata. Prema izvještajima, samo u Mariupolju, opkoljenom lučkom gradu, ubijeno je više od 2.400 civila.

Desetine djece ubijeno je u Ukrajini od početka ruske invazije prije skoro tri sedmice.

Prema podacima ukrajinskih zvaničnika, pretpostavlja se da je u invaziji do sada ubijeno 90 djece. Ujedinjene nacije kažu da su potvrdile smrt 1.663 civila. Vjerovatno je da je ovaj broj znatno veći.

Bonus video: