Posjeta Janše, Fijale i Moravjeckog Kijevu pripremala se u tajnosti: Putuju vozom kad smrt vreba na ukrajinskom tlu

Na put je krenuo i predsjednik poljskog odbora za nacionalnu bezbjednost i odbranu Jaroslav Kačinjski

5901 pregleda 11 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, glavnog grada Ukrajine, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, glavnog grada Ukrajine, Foto: Reuters

Odluka premijera Poljske, Slovenije i Češke da danas otputuju u Kijev i tako podrže Ukrajinu u jeku ruske agresije pripremala se u tajnosti, a riječ je o riskantnom i vrlo hrabrom potezu Janeza Janše, Petra Fijale i Mateuša Moravjeckog, navodi slovenački nedjeljnik "Demokracija".

Posjeta je spremana u strogoj tajnosti, a oni na susret s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim putuju vozom, kad smrt na ukrajinskom tlu vrijeba na svakom koraku. Riječ je o riskantnom, ali odvažnom, vrlo hrabrom činu, piše list.

Međutim, to je investicija u slobodu i suverenost država koje su najbliže agresivnoj Rusiji, piše u komentaru glavnog urednika nedjeljnika Jože Biščaka koji dodaje da zbog situacije u Kijevu na koji ruska vojska i dalje izvodi napade nije poznata lokacija niti vrijeme sastanka, prenosi Hina.

Na put je krenuo i predsjednik poljskog odbora za nacionalnu bezbjednost i odbranu Jaroslav Kačinjski.

Opasno putovanje u Kijev vozom organizovano je u dogovoru s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsjednikom Savjeta EU Šarlom Mišelom, a "četvorica hrabrih" svjesna su da na kocki nije samo Ukrajina nego i da Ukrajinci uz svoju domovinu brane i druge države, prije svega one koje su bliže ruskoj granici, navodi komentator nedjeljnika koji je blizak Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS).

Nije slučajnost da su se na riskantan put u Kijev odlučili čelnici iz država koje su iskusile šta je "boljševičko i komunističko zlo" i šta znači pritisak "totalitarne vojničke čizme".

Zato neka "Bog i anđeli na njihovom putu u Kijev štite hrabru srednjoevropsku četvorku", piše Biščak.

Bonus video: