"direktno podržao agresiju"

Ambasada Ukrajine: Kiril blagoslovio Putinov rat, obojica su ratni zločinci

Što rat duže traje, raste i nezadovoljstvo moskovskim patrijarhom među "mnogim pravoslavnima u Ukrajini", kazali su iz ambasade

10154 pregleda 47 reakcija 22 komentar(a)
Kiril, Foto: Reuters
Kiril, Foto: Reuters

Patrijarh moskovski Kiril je, direktnom podrškom ruskoj agresiji na Ukrajinu, ratni zločinac u istoj mjeri kao i predsjednik Rusije Vladimir Putin, poručili su iz Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori.

"Strane ćelije Ruske pravoslavne crkve (RPC) počinju da prekidaju odnose sa Moskovskom patrijaršijom zbog rata u Ukrajini. Prva od zapadnih crkava prekida odnose sa RPC u Amsterdamu. Vojne akcije Rusije protiv Ukrajine već dovode do raskola između RPC i UPC. Svaki vojnik koji sa oružjem kroči na teritoriju Ukrajine postaje grobar Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije (UPC MP). Patrijarh Kiril je isto toliko ratni zločinac kao i ruski predsjednik Vladimir Putin. Prvog dana rata mitropolit Onufrije, glavar UPC MP, apelovao je na ruskog predsjednika sa zahtjevom da se odmah zaustavi bratoubilački rat, ali odgovora nije bilo, a patrijarh Kiril je direktno podržao rusku agresiju na Ukrajinu", navodi se u saopštenju ambasade.

Kazali su da, što rat duže traje, raste i nezadovoljstvo moskovskim patrijarhom među "mnogim pravoslavnima u Ukrajini".

"Kiril ne samo da se svom ukrajinskom stadu nije obratio riječima podrške, već je, u stvari, blagoslovio Putinov rat. Jedan broj eparhija UPC-MP prestao je da slavi pomen patrijarha na bogosluženjima, a mnoge već traže da proglase nezavisnost od Moskve. Ostati u molitvenom i evharistijskom jedinstvu sa Moskovskom Patrijaršijom, čak i nakon donošenja odluke da se na Liturgiji ne pomene pomen Patrijarha Kirila, razobličava vjernike UPC ukrajinskom narodu kao neprijateljske saradnike i izdajnike", dodaju iz ambasade.

Poručuju da su ruske metode ratovanja "nepoštene, cinične i prosto zločinačke".

"U nemogućnosti da pobjedi na bojnom polju, okupator uništava civilne objekte, a namjerno uništava crkve UPC MP. Perfidnost ruske vojske poljuljala je lojalnost mnogih građana Ukrajine Ruskoj pravoslavnoj crkvi, koja je direktno podržavala agresiju Rusije na Ukrajinu. Stoga će poslijeratno pravoslavlje u Ukrajini doživjeti ozbiljne kulturne i civilizacijske promjene. Dalje oštre izjave ruskih i ukrajinskih sveštenika sve više udaljavaju UPC MP od Moskve. Prema sociološkom istraživanju grupe Rating, 52 odsto parohijana UPC-MP podržava ideju o prekidu veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom, a samo 13 odsto se tome protivi", zaključuje se u saopštenju.