Stoltenberg: NATO mora radikalno mijenjati stavove o evropskoj bezbjednosti

"Ruska invazija na Ukrajinu i njena vojna integracija sa Bjelorusijom stvara novu bezbjednosnu stvarnost na evropskom kontinentu"

8334 pregleda 14 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da je alijansa u poziciji u kojoj mora radikalno promijeniti stavove o evropskoj bezbjednosti kao odgovor na rat Rusije u Ukrajini.

"Ruska invazija na Ukrajinu i njena vojna integracija sa Bjelorusijom stvara novu bezbjednosnu stvarnost na evropskom kontinentu", rekao je Stoltenberg uoči sastanka ministara odbrane NATO-a.

On je naveo da NATO mora da promijeni svoje vojne stavove zbog nove stvarnosti i da će ministri, predvođeni ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom, o promjenama razgovarati sjutra.

"Na terenu bi to moglo značiti uključivanje mnogo više snaga u istočnom krilu alijanse, veću spremnost i više opreme", rekao je Stoltenberg.

Posljednjih godina NATO je rasporedio relativno mali broj od oko 5.000 vojnika u Estoniju, Letoniju i Litvaniju i Poljsku koji se rotiraju.

Stoltenberg očekuje da će ministri narediti vojnim komandantima NATO-a da predlože opcije za jačanje bezbjednosti u istočnoj Evropi o kojima će lideri alijanse odlučivati na samitu u junu.

Bonus video: