Bajden: Putin je ratni zločinac; Kremlj: Neprihvatljiva i neoprostiva retorika

- Dvadeset prvi je dan invazije Rusije na Ukrajinu.

- Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio je Rusiji da zaustavi vojne akcije koje je započela u Ukrajini 24. februara

- Komitet ministara Savjeta Evropa je jutros na vanrednoj sjednici isključio Rusiju iz Savjeta Evrope

- Vladimir Putin je rekao da ne želi da okupira Ukrajinu, ali da za bezbjednost Rusije nije imao drugu opciju osim vojne operacije

- Ruske snage granatirale Gradsko dramsko pozorište u Marijupolju u kojem su se skrivali civili

170643 pregleda 100 reakcija 99 komentar(a)
Lokalni stanovnici pored uništenog oklopnog vozila u Volnovahi, Foto: Reuters
Lokalni stanovnici pored uništenog oklopnog vozila u Volnovahi, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2022. 22:37h
Završeno
22:34h

Rusija je zatražila novo odlaganje glasanja o njenom nacurtu "humanitarne" rezolucije o Ukrajini u Savjetu bezbjednosti UN, a neke diplomate smatraju da bi moglo i da se odustane od teksta zbog nedostatka dovoljne podrške najbližih saveznika Moskve.

O rezoluciji bi sada trebalo da se glasa u petak.

Istovremeno u toku su razgovori, kako prenose drugi diplomatski izvori, da se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obrati Generalnoj skupštini UN pred kojom bi rezolucija o humanitarnoj pomoći mogla vrlo uskoro da bude stavljena na glasanje.

Rusija je najavljujući nacrt rezolucije u Savjetu bezbjednosti tražila glasanje u srijedu pa onda promijenila za četvrtak popodne, a sada je cilj petak prije podne, rekao je pomoćnik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski.

Jedan izvor je rekao da bi rezolucija mogla na neodređeno vrijeme da se odloži zato što Rusi nisu sigurni da imaju minimalnu podršku kojoj su se nadali, implicitno misleći na jake igrače u Savjetu bezbednosti Indiju i Kinu.

Te dvije zemlje su se uzdržale 25. februara pri glasanju o američko-albanskoj rezoluciji u kojoj se osuđuje "agresija" na Ukrajinu, u tekstu na koji je Moskva stavila veto. To što se Kina uzdržala, a mogla je da glasa protiv, takođe je primijećeno.

Za rusku rezoluciju koja treba da brani humanitarnu pomoći i osuđuje napade na civile u Ukrajini, tri afričke zemlje u SB UN bi mogle da se pridruže glasanju protiv, što se očekuje od šest zapadnih zemalja, čime bi Rusija bila dodatno izolovana.

20:55h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je karakterizacija ruskog lidera Vladimira Putina kao ratnog zločinca od strane predsjednika SAD Džoa Bajdena "neprihvatljiva i neoprostiva retorika", objavila je agencija Tass, a prenosi Rojters.

Izmjena: 22:22h
19:56h

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je novinarima da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ratni zločinac" zbog invazije njegove zemlje na Ukrajinu.

"On je ratni zločinac", rekao je Bajden novinarima nakon događaja u Bijeloj kući, prenosi Rojters.

Izmjena: 20:13h
18:36h

Predsjednik SAD Džo Bajden rekao je Bijela kuća nudi dodatnih 800 miliona dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini za borbu protiv ruske invazije, uz novi paket koji uključuje dronove i protivvazdušne sisteme, prenosi Rojters.

"Pomoć uključuje 800 protivvazdušnih sistema kako bi se osiguralo da ukrajinska vojska može zaustavi avione i helikoptere koji napadaju narod", rekao je Bajden.

18:26h

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je napad na pozorište u Marijupolju još jedan ratni zločin.

17:41h

Ruske snage bombardovale su pozorište u kom su se sklonili civili u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, saopštilo je gradsko vijeće.

Navodi se da broj žrtava još nije poznat. Rojters nije mogao nezavisno da provjeri informacije. Rusija negira da je ciljala civile.

17:07h

Rusija je otvorila najmanje tri krivična postupka protiv ljudi zbog širenja lažnih vijesti o ruskoj vojsci na Instagramu i drugim društvenim medijima, saopštio je istražni komitet te zemlje.

Ruski parlament je ranije ovog mjeseca usvojio zakon kojim se javne akcije koje imaju za cilj "diskreditovanje" ruske vojske smatraju nelegalnim i zabranjuje širenje lažnih vijesti.

17:07h

Zelenski: Odluka Međunarodnog suda pravde potpuna pobjeda Ukrajine u sporu sa Rusijom

Opširnije OVDJE>>>

17:05h

Ukrajinske vlasti optužile su ruske snage da su pucale iz artiljerije na konvoj civila koji je bježao iz grada Mariupolja, ranivši najmanje pet osoba, uključujući dijete, na putu za grad Zaporožje.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri navode. Moskva negira da je gađala civile u Ukrajini.

Guverner ukrajinske Zaporoške oblasti podijelio je fotografije i video-zapise o posljedicama navodnog napada na kojima se vidi pocrnjela školjka bijelog automobila. Rojters nije mogao odmah da potvrdi njihovu autentičnost.

"Teška artiljerija neprijateljskih snaga pucala je na konvoj civila koji se kretao autoputem ka Zaporožju", rekao je guverner Oleksandr Staruh u onlajn objavi.

U posebnom saopštenju, ukrajinska vojska je takođe izvjestila o napadu, navodeći da je u toku rad na potvrđivanju broja žrtava. Takođe je podijelila fotografiju djeteta za koje se navodi da je ranjeno u napadu.

16:45h

Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio je Rusiji danas da zaustavi vojne akcije koje je započela u Ukrajini 24. februara.

"Ruska Federacija će odmah obustaviti vojne operacije koje je započela 24. februara 2022. godine na teritoriji Ukrajine“, saopštile su sudije.

Sudije su dodale da Rusija takođe mora osigurati da druge snage pod njenom kontrolom ili koje podržava Moskva ne nastave vojnu operaciju.

16:31h

Poljski tužioci prikupili su više od 300 izjava svjedoka u okviru istrage o navodnim ratnim zločinima počinjenim tokom ruske invazije na Ukrajinu, rekao je poljski ministar pravde.

"Već je prikupljeno više od 300 svjedočenja na suđenju i izjava svjedoka, koji opisuju konkretne zločine i nedjela koja su se dogodila u vezi sa ruskim napadom na Ukrajinu", rekao je Zbignjev Ziobro, koji je i generalni tužilac, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan.

Rusija negira da je gađala civile u, kako je opisala, "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini.

16:30h

Ruski patrijarh Kiril u telefonskom razgovoru sa papom Franjom razgovarao je o ukrajinskom sukobu, saopštila je Patrijaršija.

"Posebna pažnja je posvećena humanitarnim aspektima tekuće krize i akcijama koje bi Ruska pravoslavna i Rimokatolička crkva mogle da preduzmu da prevaziđu njene posljedice", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

16:17h

Međunarodni sud pravde (ICJ) saopštio je da je "duboko" zabrinut zbog upotrebe sile od strane Rusije u Ukrajini.

"Sud je svjestan razmjera ljudske tragedije koja se dešava u Ukrajini (...) Sud je duboko zabrinut zbog upotrebe sile od strane Ruske Federacije u Ukrajini koja pokreće veoma ozbiljna pitanja međunarodnog prava", rekla je predsjedavajuća sudija Džoan Donogu, kada je počela da čita sudsku odluku o privremenim mjerama.

15:43h

Vladimir Putin je rekao da ne želi da okupira Ukrajinu, ali da za bezbjednost Rusije nije imao drugu opciju osim vojne operacije.

Ruski predsjednik je rekao da "vojna operacija ide po planu".

Opširnije OVDJE.

Izmjena: 16:32h
14:54h

Komitet ministara Savjeta Evropa je jutros na vanrednoj sjednici isključio Rusiju iz Savjeta Evrope.

Povezani članci

16. Mart 2022.

Rusija isključena iz Savjeta Evrope

14:46h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se američkim kongresmenima putem video-veze, prenosi Rojters.

Zatražio je dodatnu vojnu pomoć SAD, kako bi se zaštitilo nebo nad Ukrajinom. Traži i nove sankcije protiv Rusije, između ostalog da se američke kompanije povuku iz te zemlje.

"Rusija je ukrajinsko nebo pretvorila u izvor smrti hiljada ljudi", rekao je Zelenski.

14:45h

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da rat u Ukrajini mora da se okonča i da Ankara želi da se nastavi sa mirovnim naporima za postizanje prekida vatre.

U obraćanju novinarima nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, Čavušoglu je rekao da se Turska, koja je članica NATO-a, nada da će se Putin sastati sa Zelenskim, prenosi Rojters.

Lavrov je rekao da nema prepreka za sastanak dvojice predsjednika, ali da bi do takvog sastanka moglo doći samo kako bi se zapečatio konkretan sporazum.

"Ne postoje prepreke za organizaciju takvog sastanka, pod uslovom da to ne bude sastanak radi sastanka; tada bi morao da bude stavljen pečat na konkretne sporazume, o kojima pregovaraju dvije delegacije", rekao je Lavrov.

13:45h

U Njemačkoj je do sada registrovano oko 175.000 izbjeglica iz Ukrajine, rekao je portparol vlade.

Broj bi mogao biti i veći jer ne postoji obaveza registracije, rekao je portparol vlade Štefen Hebestrajt na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi agencija Rojters.

Kancelar Olaf Šolc razgovaraće o situaciji sa liderima 16 njemačkih država u četvrtak, dodao je Hebestrajt.

13:12h

Model zakonsko obavezujućih bezbjednosnih garancija, kojim bi grupa saveznika nudila zaštitu Ukrajini u slučaju napada u budućnosti, nalazi se na pregovaračkom stolu, rekao je ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak, prenosi Rojters.

13:10h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da mirovni pregovori moraju da dovedu do fer dogovora za Ukrajinu koji će uključiti i bezbjednosne garancije kojim bi se zaštitile buduće prijetnje, prenosi Rojters.

"Mi možemo i moramo danas da se borimo. Mi možemo i moramo da branimo našu državu, naš život, život Ukrajine. Mi možemo i moramo da ispregovaramo pravičan i fer mir, stvarne bezbjednosne garancije koje će funkcionisati", rekao je Zelenski u video-obraćanju.

Bonus video: