Makron predstavio predizborni program i obećao nezavisniju Francusku

Iako je došao iz ljevičarske vlade, vrlo rano je opisan kao "predsjednik bogatih" i gradske elite. Tu etiketu je dobio jer je na početku mandata ukinuo porez na bogatstvo i smanjio sredstva za stambenu pomoć, dodao je Frans pres

2449 pregleda 6 komentar(a)
Makron, Foto: Shutterstock
Makron, Foto: Shutterstock

Odlazeći francuski predsjednik Emanuel Makron, favorit na predstojećim predsjedničkim izborima u aprilu, obećao je danas, predstavljajući svoj program, da će djelovati za "nezavisniju" Francusku na vojnom i odbrambenom nivou u cilju boljeg suočavanja sa budućim krizama.

"Nezavisnija nacija u jačoj Evropi", rekao je Makron na konferenciji za novinare i dodao da se društvo suočava sa krizama među kojima je povratak rata na evropskom kontinentu.

Tri nedjelje prije prvog kruga predsjedničkih izbora zakazanog za 10. april, Makron je predstavio oko 30 mjera koje želi da sprovode ukoliko bude izabran za drugi mandat i odgovarao je na pitanja 320 akreditovanih novinara, među kojima je bilo nekoliko desetina iz inostranstva.

Makron, koji je u posljednjem trenutku ušao u izbornu trku, posljednjih nedjelja se više posvetio diplomatskim naporima rješavanja ukrajinske krize.

Odlazeći predsjednik je obećao "masovno ulaganje u poljoprivrednu, industrijsku i kreativnu nezavisnost" Francuske.

Frans pres je ocijenio da je Makron, predsjednik koji je istovremeno "zavodljiv i odsječan, prošao kroz buran petogodišnji mandat sa vrhunskom vještinom prilagođavanja i praktikovanjem usamljenog i vertikalnog vršenja vlasti".

Najmlađi predsjednik kojeg je Francuska ikada imala, bio je ministar ekonomije bivšeg socijalističkog predsjednika Fransoa Olanda a dospio je na vrh 2017. godine sa samo 39 godina, majstorski koristeći imidž autsajdera koji nije ni tradicionalni ljevičar ni tradicionalni desničar.

Iako Makrona hvale njegove pristalice, ostao je omražen u dijelu stanovništva. Iako je došao iz ljevičarske vlade, vrlo rano je opisan kao "predsjednik bogatih" i gradske elite. Tu etiketu je dobio jer je na početku mandata ukinuo porez na bogatstvo i smanjio sredstva za stambenu pomoć, dodao je Frans pres.

Predizborna kampanja u Francuskoj inače se odvija u svjetlu pandemije koronavirusom, sukoba u Ukrajini, a zemlja je od 1. januara preuzela šestomjesečno predsjedavanje Savjetom Evropske unije.

Bonus video: