Premijer Poljske predložiće NATO-u na prvom samitu mirovnu misiju u Ukrajini

To su ranije odbili i NATO i SAD, jer se mirovne misije, da ne bi bile povod za eskalaciju rata, šalju sa mandatom OUN i kada je postignut dogovor zaraćenih strana, ili bar primirje

2856 pregleda 3 komentar(a)
Moravjecki, Foto: Reuters
Moravjecki, Foto: Reuters

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će na vanrednom samitu NATO-a Poljska i formalno predložiti da zapadni saveznici pošalju mirovnu misiju NATO u Ukrajinu.

To su ranije odbili i NATO i SAD, jer se mirovne misije, da ne bi bile povod za eskalaciju rata, šalju sa mandatom OUN i kada je postignut dogovor zaraćenih strana, ili bar primirje.

"O tom predlogu razgovaramo svuda gdje treba. Na prvom sljedećem samitu NATO formalno ćemo predlog podnijeti, ali već ranije je ministar odbrane Marijuš Blaščak iznio taj predlog na susretu sa ministrima odbrane NATO", kazao je danas na konferenciji za novinare u Varšavi Moravjecki.

Predlog da NATO, ili možda šira međunarodna koalicija, uputi mirovnu misiju, ali naoružanu, iznio je tokom posjete trojice premijera, Slovenije, Poljske i Češke Kijevu u utorak šef poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda, vicepremijer za bezbjednost Jaroslav Kačinjski.

Predlog Kačinjskog nakon razgovora trojice premijera sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim poljska vlada predstavila je prvo prije kao apel Kačinjskog da Zapad učini nešto konkretnije za odbranu Ukrajine, ali u SAD i NATO odbijen je odmah kao suviše kontroverzna inicijativa koja bi mogla da uvuče NATO i svet u Treći svjetski rat sa Rusijom.

"Ukrajina je suverena zemlja i njen pristanak na mirovnu misiju biće sasvim dovoljan da se započne. S gledišta međunarodnog prava to ni u kom slučaju neće biti povod za rat za Rusiju", kazao je danas Kačinjski u intervjuu za provladin poljski tabloid Super Ekspres.

Američki Stejt department upozorio je povodom predloga Kačinjskog da SAD nastoje da izbjegnu sve korake koji bi produžili ili proširili rat u Ukrajini, a to bi svakako bilo prisustvo američkih vojnika u misiji u toj zemlji.

"Podržavamo svaki mirovni proces, pozivamo Putina da povuče rusku vojsku iz Ukrajine, ali ne planiramo da šaljemo vojnike NATO u Ukrajinu", kazao je u srijedu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Bonus video: