Baltičke zemlje i Bugarska protjerali 20 ruskih diplomata

Bugarska proglasila 10 diplomata nepoželjnim osobama. Dato im je 72 sata da napuste zemlju, zbog, kako je saopšteno, aktivnosti koje su nespojive sa njihovim diplomatskim statusom

1728 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Letonija, Estonija i Litvanija protjerale su deset ruskih diplomata, saopštila su ministarstva spoljnih poslova te tri baltičke zemlje.

Litvanija je protjerala četiri diplomate, a Letonija i Estonija po tri.

Protjerivanje diplomata je koordinisan potez "u vezi sa aktivnostima koje su suprotne njihovom diplomatskom statusu i uzimajući u obzir rusku agresiju u Ukrajini", napisao je na Tviteru letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs, prenosi Rojters.

Estonsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je protjeralo diplomate jer su "direktno i aktivno potkopavali estonsku bezbjednost" i širili propagandu koja opravdava rusku vojnu akciju.

Litvanija je saopštila da je protjerala diplomate "u znak solidarnosti sa Ukrajinom", navodi agencija.

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da je deset ruskih diplomata proglašeno "personama non grata" (nepoželjnim osobama).

Dato im je 72 sata da napuste zemlju, zbog, kako je saopšteno, aktivnosti koje su nespojive sa njihovim diplomatskim statusom.

Bonus video: