Zelenski: Što više Rusija koristi teror protiv Ukrajine, to će posljedice biti gore za nju

"Ukrajinska Čornobaivka će ući u ratnu istoriju. Ovo je mjesto gdje su se ruska vojska i njihovi komandanti u potpunosti pokazali onakvima kakvi jesu: nesposobni, sposobni da jednostavno otjeraju svoj narod na klanje. Šest puta je naša vojska uništavala okupatore kod Čornobajevke"

11729 pregleda 16 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Što više Rusija koristi teror protiv Ukrajine, to će posljedice biti gore za nju, saopštio je predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski.

Dvadeset peti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori dostavila je obraćanje Zelenskog koje prenosimo integralno:

"Naš jaki narode naše nesalomive zemlje!

Završen je 24. dan ruske invazije na Ukrajinu. Poslije osam godina agresije. Ukrajinci su dokazali da znaju da se bore profesionalnije od vojske koja se decenijama bori u različitim regionima i pod različitim uslovima. Odgovaramo mudrošću i hrabrošću na ogroman broj njihove opreme i vojnika koji su poslati u Ukrajinu.

Zato će, na primer, ukrajinska Čornobaivka ući u ratnu istoriju. Ovo je mjesto gdje su se ruska vojska i njihovi komandanti u potpunosti pokazali onakvima kakvi jesu: nesposobni, sposobni da jednostavno otjeraju svoj narod na klanje. Šest puta je naša vojska uništavala okupatore kod Čornobajevke. Šest puta! I još uvijek oni dolaze tamo.

Opkoljeni Mariupolj će ući u istoriju odgovornosti za ratne zločine. Teror koji su okupatori izvršili nad mirnim gradom pamtiće se vjekovima. I što više Ukrajinci govore svijetu o tome, to više podrške nalazimo. Što više Rusija koristi teror protiv Ukrajine, to će posljedice biti gore za nju.

Danas sam se obratio narodu Švajcarske.

Ovo je posebna država. Ne probija se laktom na međunarodnoj sceni. Ali kada kaže svoju riječ, čuju je apsolutno svi. Švajcarska je podržala sankcije Evropske unije Rusiji. Ovo mnogo znači za rusku državnu mašinu. Za ljude koji su navikli da je moć novac. Dakle, banke. Otuda Švajcarska i druge zemlje koje pomažu u štednji kapitala. Zahvalan sam predsjedniku i narodu Švajcarske i njihovoj zemlji na iskrenoj podršci u našoj borbi za život i slobodu. Zato što nisu ostali po strani. I pozvao sam ih da preduzmu još nekoliko koraka.

Tako da sve švajcarske kompanije koje još nisu napustile rusko tržište to učine odmah kako ne bi dale ni jedan dolar, franak ili euro ruskoj vojnoj mašini da ubija naš narod.

Tako da svi odgovorni za rat protiv naše države ne mogu da uživaju u životu u Švajcarskoj, nekretninama u Švajcarskoj, bankama u Švajcarskoj.

Naše oružane snage nastavljaju da odvraćaju neprijatelja u svim važnijim oblastima. Nanijeti su neviđeni gubici ruskim trupama. Pojedine jedinice okupatora uništene su za 80-90%.

Na mjestima posebno žestokih borbi, linija fronta naše odbrane jednostavno je zatrpana leševima ruskih vojnika. I ovi leševi, ova tijela se ne odnose. Nove jedinice se tjeraju u ofanzivu kroz ova tijela. Neke rezerve koje komanda ruskih trupa prikuplja gdje god može.

Svjesni smo da Rusija ima samo ljudske resurse bez dna i mnogo opreme, projektila i bombi.

Ali željim da pitam građane Rusije. Šta su vam uradili tokom godina kada ste prestali da primjećujete svoje gubitke?

Da li vam riječi "sin", "majka", "otac" više ništa ne znače?

Već više od 14 hiljada vaših vojnika je ubijeno. Ovo je 14 hiljada majki. Ovo je 14 hiljada očeva. Ovo su žene, ovo su djeca, rođaci i prijatelji. A vi to ne primjećujete? Ali biće još žrtava. Sve dok traje ovaj rat. Vaš rat protiv nas, Rusije protiv Ukrajine. Na našoj zemlji.

U subotu je radilo osam humanitarnih koridora. Spasene su 6.623 osobe.

Zbog granatiranja od strane okupatora nismo uspjeli da spasimo ljude iz Borođanke, Kijevska oblast. Ali nećemo odustati od ovih pokušaja.

Ukrajinci su evakuisani iz Bervice, Buče i Bohdanovke u Brovari.

U Bahmut su odvedeni ljudi iz Lisičanska, Popasne, Severodonjecka i Rubižna u oblasti Luganska.

Više od 4.000 stanovnika Mariupolja uspjelo je da ode u Zaporožje.

Nažalost, nije bilo moguće isporučiti humanitarni teret u gradove Hersonske oblasti. Ruske trupe su blokirale kretanje našeg konvoja. Zašto? Njihov cilj se nije promijenio – na isti način pokušavaju da u svojoj propagandi prikažu da je Ukrajina ostavila svoje građane bez osnovnog. Kao da ih Rusija stalno od nečega spasava.

Iako su 23. februara naši stanovnici Hersona imali više od mnogih regiona same Rusije.

Razgovarao sam danas sa francuskim predsjednikom Makronom. O našoj interakciji. O iznalaženju rješenja za mir, za oslobođenje naših teritorija. Da spasemo naš narod.

Siguran sam da razumijete da pregovori nisu laki i prijatni. Ali oni su potrebni. Jer se radi o životu.

Ukrajina je uvijek tražila mirno rješenje. Što više nas sada zanima mir.

Jer računamo sve ubijene. Jer svaka uništena porodica, svaka uništena kuća nam je bitna. Jer mi smo Ukrajinci, a za nas je čovjek neprocjenjiv.

Danas sam potpisao ukaz o dodijeli državnih nagrada Ukrajine 161 našem braniocu. Od toga 40 posthumno. I ukaz o dodijeli zvanja Heroja Ukrajine za 12 vojnika. Od njih osam posthumno.

Sastao sam se i sa ratnicima specijalne jedinice Nacionalne policije Ukrajine KORD da ih nagradim. Zahvalio sam im se na njihovoj službi, na zaštiti naših mirnih gradova i na pomoći vojsci.

Ukupno, u danima rata punih razmjera, 70 naših branilaca je već dobilo titulu heroja Ukrajine. Ordenima i medaljama za hrabrost, spasavanje braće po oružju i civila, za djelotvorne akcije u odbrani države odlikovalo se 2.180 Ukrajinaca.

Siguran sam da mogu da kažem u ime cijelog našeg ukrajinskog naroda: iskreno smo zahvalni svakom od vas. Svakome ko brani našu državu i zaustavlja vojsku okupatora, koju su nazivali jednom od rijetkih najmoćnijih na svijetu.

Ukrajinska pjesnikinja Lina Kostenko slavi rođendan 19. marta. Iskreno vam čestitam. U ime svih Ukrajinaca.

U stvari, svako od nas ima svoju naciju. I ne treba da mislimo podlo. Posebno oni kojima su Ukrajinci dali pravo da budu političari.

Želim da podsjetim sve političare iz bilo kog tabora: ratno vrijeme odlično pokazuje podlost ličnih ambicija onih koji pokušavaju da svoje ambicije, sopstvenu partiju ili karijeru stave iznad interesa države, interesa naroda.

Oni koji se kriju negdje pozadi, a prave se da su jedini kojima je stalo do odbrane.

Bilo kakva aktivnost političara usmjerena na cijepanje jedinstva ili saradnju sa neprijeteljem neće uspjeti. Ali dobiće oštar odgovor.

Zbog toga je Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine odlučio... S obzirom na sveobuhvatni rat koji vodi Ruska Federacija i veze pojedinih političkih struktura sa ovom državom, obustavlja se svaka aktivnost jednog broja političkih partija tokom vanrednog stanja. Naime: "Opoziciona platforma – Za život", "Šarijeva partija", "Naši", "Opozicioni blok", "Lijeva opozicija", "Savez lijevih snaga", "Država", "Progresivna socijalistička partija Ukrajine", "Socijalistička Partija Ukrajine", Partija „Socijalista“, "Blok Vladimira Salda".

Zadužuje se Ministarstvo pravde da odmah preduzme sveobuhvatne mjere za zabranu djelovanja ovih političkih partija na propisan način.

Svi sada moraju da vode računa o interesima naše države, interesima Ukrajine.

Zato što je ovo za nas.

Jer je za život.

Slava svim našim herojima!

Slava Ukrajini", poručio je Zelenski.

Bonus video: