Čavušoglu: Rusija i Ukrajina ostvarile napredak u pregovorima, sporazum je blizu

Prema njegovim riječima Turska je u kontaktu sa timovima pregovarača dvije zemlje. Ona, ipak, nije otkrila detalje pregovora zato što, kako je navedeno, igra ulogu poštenog posredinka

3315 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Turska je navela da su Rusija i Ukrajina ostvarile napredak u pregovorima o okončanju ruske invazije i da su blizu sporazuma.

"Naravno nije lako uspjeti da se dogovorite dok rat traje, dok se civili ubijaju, ali želimo da kažemo da dinamika napreduje", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu, javlja turska agencija Anadolija, a prenosi N1.

"Vidimo da su strane blizu dogovora", rekao je on.

Čavušoglu je ranije ove nedjelje bio u posjeti Rusiji i Ukrajini. Turska, zemlja članica NATO, nastoji da posreduje između Moskve i Kijeva i odbija da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Turska je uspjela da održi kontakte sa obje zemlje i prošle nedjelje je u Antaliji primila ministre spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe i to je bio njihov prvi sastanak od početka sukoba 24. februara.

Prema Čavušogluu, Turska je u kontaktu sa timovima pregovarača dvije zemlje. Ona, ipak, nije otkrila detalje pregovora zato što, kako je navedeno, igra ulogu poštenog posredinka.

U razgovoru za dnevnik Hurijet portparol turskog predsjedništva Ibrahim Kalin je rekao da dvije strane pregovaraju o šest tačaka - neutralnost Ukrajine razoružanje i bezbjednosne garancije, takozvana denacifikacija, povlačenje prepreka za upotrebu ruskog jezika u Ukrajini, status separatističke regije Donbas i status Krima koji je Rusija pripojila 2014.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je pozive za mir i zatražio od Rusije ozbiljne pregovore za okončanje invazije.

"Vrijeme je da se sastanemo, vrijeme je da razgovaramo, vrijeme je da vratimo teritorijalni integritet i pravdu za Ukrajiinu", rekao je Zelenski u subotu u video snimku objavljenom na društvenim mrežama.

Turska je saopštila da je spremna da bude domaćin sastanka Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Radimo danonoćno za mir", rekao je Čavušoglu.

Bonus video: