Rekordne cijene goriva u Njemačkoj - kako će država pomoći?

Tako bi oni koji zarađuju manje od 2.000 eura bruto dobijali pedeset eura mjesečno. Oni sa platom do 3.000 eura bi dobijali 35 eura, a oni sa zaradom do 4.000 eura bi imali 20 eura mjesečno. To bi navodno stajalo državu milijardu eura mjesečno

5183 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemačka Vlada razmatra uvođenje "dodatka za mobilnost“ kako bi se kontriralo rekordno visokim cijenama goriva, piše tabloid Bild. On bi se kretao od 20 do 50 eura mjesečno, ali samo za one sa nižim i srednjim zaradama.

Rekordne cijene benzina i dizela na pumpama i dalje šokiraju vozače u Njemačkoj, iako je cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu u međuvremenu pala. Zbog toga se danima raspravlja u uvođenju "popusta na točenje" koji bi za građane finansirala država.

Tu opciju su podržavali i Liberali, najmanji partner u njemačkoj Vladi, ali očito nisu mogli da pridobiju Socijaldemokrate i Zelene. Ovim partijama je važno da država, ako već mora da priskoči u pomoć, pomogne i onima koji ne koriste privatne automobile i tako doprinose i zaštiti klime.

Tabloid Bild navodi da Socijaldemokrate iza zatvorenih vrata predlog liberalnog ministra finansija Kristijana Lindnera nazivaju "novcem za vlasnike poršea", dok se Zeleni žale da bi Lindnerov predlog povlastio prije svega vozače gabaritnijih automobila koji su veliki potrošači i zagađivači.

Lindner je ranije tražio da svaki vozač na pumpi naprosto dobija popust od 30 do 40 centi po litru, što bi onda nadomjestila država. Linderova ideja bila je da se tako cijene goriva vrate na ispod dva eura po litru.

Bez pomoći za višu klasu

Prema pisanju Bilda, ministar rada Hubertus Hajl iz redova Socijaldemokrata sada predlaže "dodatak za mobilnost" za one sa nižim i srednjim primanjima. Tu premiju bi država isplaćivala najduže tri mjeseca, i to svima – u zavisnosti od primanja.

Bild navodi da postoji i konkretan predlog. Tako bi oni koji zarađuju manje od 2.000 eura bruto dobijali pedeset eura mjesečno. Oni sa platom do 3.000 eura bi dobijali 35 eura, a oni sa zaradom do 4.000 eura bi imali 20 eura mjesečno. To bi navodno stajalo državu milijardu eura mjesečno.

I stranački šef Socijaldemokrata Lars Klingbajl podržava predlog. Jer, kaže, tako bi država pomogla onome kome pomoć treba.

"Neko poput mene može da toči gorivo za 2,30 eura po litru, njemu ne treba državna pomoć. Ali podrška treba mojoj komšinici koja svakog dana vozi do Hamburga gdje radi kao njegovateljica“, rekao je Klingbajl.

Lider opozicionih Demohrišćana Fridrih Merc pak zahtijeva da se umjesto svega toga sniže porezi.

"Sniziti porez na energente i porez na promet za dizel i benzin sa devetnaest na sedam odsto. To bi bila nebirokratska, brza i dobra pomoć za sve“, rekao je Merc za Tagesšpigel.

Bonus video: