Kurc pregovara sa Štraheom o mogućoj koaliciji

Kurc je kazao da će, nakon ovih razgovora biti neophodni, dodatni pojedini dalji susreti ili telefonski razgovori prije nego što predsjedniku države bude prenio stanje i objasnio dalje djelovanje u pravcu sastavljanja vlade
2 komentar(a)
Hajnc-Kristijan Štrahe, Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Hajnc-Kristijan Štrahe, Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2017. 19:23h

Narodna partija Austrije Sebastijana Kurca i Slobodarska partija Hajnc-Kristijana Štrahea su bliske po mnogim pitanjima, što su pokazali prvi razgovori.

Pobjednik na parlamentarnim izborima Kurc započeo je juče razgovore najprije sa najmanjim parlamentarnim strankama, a danas se sastao sa Štraheom.

On je, posle izbora najavio da će voditi razgovore sa svim partijama zastupljenim u parlamentu, te da će tek posle njih odlučiti s kim će u koalicione pregovore. Međutim sve ukazuje na to, kao što se i pretpostavljalo na osnovu izbornih rezultata i podudaranju stavova, da će koalicione pregovore voditi OVP upravo sa FPO. Posle razgovora su Štrahe i Kurc imali samo riječi hvale jedan o drugom. Istakli su, u izjavi novinarima, da su imali "veoma pozitivne i dobre razgovore", a Štrahe je izrazio uvjerenje da će biti pozvan na koalicione pregovore. "Štrahe zastupa stranku koja je na izborima, takođe, značajno ojačala", podsetio je Kurc nakon sat vremena razgovora sa liderom FPO u sjedištu narodnjaka. Prenio je da je bilo manje govora o prošlosti i predizbornoj kampanji, već više o budućnosti. "Konkretno je bilo riječi da li postoje mogućnosti za saradnju", ukazao je Kurc dodajući da je razgovarano o sadržajima, i da ima osjećaj da kod FPO postoji volja za promjenama. On nije želio da odgovori na pitanje da li je FPO partner kojeg želi u budućoj vladi, te je ukazao da ima još pred sobom sjutrašnji razgovor sa liderom Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijanom Kernom. Kurc je kazao da će, nakon ovih razgovora biti neophodni, dodatni pojedini dalji susreti ili telefonski razgovori prije nego što predsjedniku države bude prenio stanje i objasnio dalje djelovanje u pravcu sastavljanja vlade. Štrahe je, posle razgovora, kazao da postoje slični, ali i suprotni stavovi između dvije stranke, ako i crvena linija na obje strane. Konkretne zahtjeve, kako je kazao, još nije prenio Kurcu, dodajući da to ne bi bilo u redu u ovom trenutku. On je podvukao da je FPO spremna da ozbiljno pregovora o budućoj vladi.

Bonus video: