Erdogan: Nikada nećemo ostaviti BiH

"Muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući jednih s drugima, mogu da ostvare sopstvenu civilizacijsku misao"
69 pregleda 10 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2017. 17:32h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan govorio je o amanetu koji mu je na samrti ostavio ratni predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

On je rekao da Turska "naravno nikada neće ostaviti" BiH.

Anadolija navodi da je Erdogan u Istanbulu govorio na sastanku Međunarodnog civilizacijskog vijeća, a tom prilikom se prisjetio i Izetbegovića, od čije smrti je juče navršeno 14 godina, prenosi N1.

Predsjednik Turske je podsjetio da je Izetbegovića posjetio u bolnici dan prije smrti bošnjačkog lidera i da mu je Izetbegović tada kazao: “Tajipe, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte”.

"“Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju sultan Fatihovu džamiju. Naravno da mi to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojanja. Od 15. vijeka na ovamo”, poručio je Erdogan. Turski predsjednik je dodao da ovaj testament pokojnog Izetbegovića, koji je prema tvrdnji Erdogana "osim veliki državnik, bio i jedan od najvažnijih islamskih mislilaca našeg doba", nikako nije bio samo jedan izraz njegove ljubaznosti. “"Oni koji istoriju ne ograničavaju periodom koji su sami živjeli, oni koji uspijevaju da izgrade most između prošlosti i budućnosti, oni drugačije gledaju na svoju budućnost. I rahmetli Alija je tako gledao. Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj, jeste manifest njegovog civilizacijskog horizonta", smatra Erdogan. On je iznio tvrdnju da je "Alija vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući jednih s drugima, mogu da ostvare sopstvenu civilizacijsku misao". "U tom smislu, ono što nam je danas neophodno kada su u pitanju problemi u islamskom svijetu, jeste da onima koji su u njih bolno i očajno upali omogućimo da na njih pogledaju iz mnogo šire perspektive", poručio je Erdogan.

Bonus video: