Pudždemon: Najgori napad na narod Katalonije od vojne diktature Franka

Potpredsjednik organizacije Katalonska nacionalna skupština Agusti Alkobero nazvao je potez španske Vlade "represivnom eskalacijom" čiji je cilj "ukidanje Katalonije kao političke nacije"
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2017. 19:42h

Predsjednik Katalonije Karles Pudždemon je rekao da narod te pokrajine neće prihvatiti "ilegalne mjere" španske vlade i pozvao je regionalni parlament da djeluje protiv njih.

On je u večerašnjem televizijskom obraćanju rekao da je odluka premijera Španije Marijana Rahoja "najgori napad na institucije i narod Katalonije od vojne diktature Fransiska Franka".

"Tražim da parlament održi plenarnu sjednicu na kojoj ćemo mi, zastupnici suvereniteta građana, moći da odlučimo povodom ovog pokušaja da se likvidira naša vlada i naša demokratija i djelujemo u skladu da tim", rekao je Pudždemon u obraćanju preko televizije.

Na ulicama Barselone danas su se okupile stotine hiljada demonstranata kako bi iskazali masovnu podršku nezavisnosti tog španskog regiona, pošto je ranije danas Rahoj zatražio od Senata ovlašćenja za raspuštanje katalonske vlade.

Iako je današnji protest prvobitno organizovan da bi se od Madrida zatražilo oslobađanje dvojice katalonskih aktivista koji su u ponedjeljak uhapšeni zbog podsticanja na pobunu, demonstracije su se pretvorile u kolektivno neprihvatanje odluke španske Vlade da preuzme ovlašćenja Katalonije, navodi Asošiejted pres.

Rahoj je danas zatražio dozvolu za aktiviranje člana 155 Ustava Španije i rekao da to ne znači ukidanje autonomije Katalonije, već da se odnosi samo na smjenjivanje katalonskih separatističkih lidera, i zatražio hitno raspisivanje vanrednih izbora u Kataloniji.

Aktivisti Žordi Sančes i Žordi Kuišar, lideri organizacija Katalonska nacionalna skupština i Omnium kultural, uhapšeni su u ponedjeljak zbog podsticanja na pobunu, a pod istragom su zbog uloge u demonstracijama 20. i 21. septembra u Barseloni. Ti protesti su izbili pošto je španska policija upala u brojne katalonske institucije i uhapsila 12 zvaničnika katalonske vlade, nastojeći da osujeti pripreme za referendum o secesiji Katalonije, održan 1. oktobra.

Učesnici današnjih demonstracija, među kojima su bili i lideri Katalonije, nose transparente "Sloboda za Žordija Sančesa! Sloboda za Žordija Kuišara!", navodi Asošiejted pres.

Predstavnik grupe Omnium kultural Marsel Mauri rekao je na skupu u centru Barselone da je plan centralnih vlasti Španije da preuzmu regionalna ovlašćenja Katalonije "uništio demokratiju" i na engleskom zatražio međunarodnu pomoć riječima "Pomozite Kataloniji, spasite Španiju, spasite Evropu". Demonstranti su uzvikivali "Sloboda, sloboda".

Potpredsjednik organizacije Katalonska nacionalna skupština Agusti Alkobero nazvao je potez španske Vlade "represivnom eskalacijom" čiji je cilj "ukidanje Katalonije kao političke nacije".

Forkadelj: Mjere španske vlade su državni udar

Predsjednica katalonskog parlamenta Karme Forkadelj izjavila je večeras da mjere koje donijela španska vlada o raspuštanju katalonske i raspisivanju izbora predstavljaju "državni udar" i "napad na demokratiju".

Kako prenosi Rojters, ona je u televizijskom obraćanju rekla da je posvećena odbrani suvereniteta katalonskog parlamenta."

Prema njenim riječima, Rahoj je objavio "de fakto državni udar sa ciljem uklanjanja demokratski izabranog parlamenta", prenosi AP.

Forkadeljova je ocijenila i da odluka španske vlade predstavlja "autoritarni udar u jednoj članici Evropske unije".

Ona je kazala da premijer (Španije Marijano) Rahoj želi da parlament Katalonije prestane da bude demokratski parlament, a da oni to neće dozvoliti.

"Zato želimo da građanima ove zemlje uputimo poruku odlučnosti i nade. Mi se danas obavezujemo, nakon najozbiljnijeg napada na katalonske institucije od njihove obnove, da ćemo braniti suverenitet parlamenta Katalonije", poručila je Forkadelj.

Galerija

Bonus video: